Autorijden op Madeira

De uitzichten tijdens een autorit zijn vaak prachtig en u komt gemakkelijk en snel op alle plekken van het eiland die u wilt bezoeken. Schroom niet om een auto te huren en zelf te auto te rijden op Madeira. Autorijden op Madeira is veilig en prima te doen. Zeker voor mensen die al ervaring hebben met rijden in de bergen. Sommige wegen zijn namelijk wel steil en bochtig. Zeker als u afwijkt van de hoofdroutes. Er zijn ook veel tunnels op Madeira. De wegen zelf en de bewegwijzering zijn goed. Er zijn geen tolwegen in de archipel.

autorijden op madeira
Autorijden op Madeira is goed te doen
Wegen op Madeira

Er zijn drie soorten hoofdwegen op Madeira, de Via Rapida (VR1), de Via Expresso (VE-wegen) en de Estrada Regional (ER-wegen). Als u snel op uw bestemming wilt zijn neemt u de Via Rapida. Deze weg bestaat uit twee rijbanen met twee rijstroken en lijkt op een snelweg. De maximum snelheid op de Via Rapida is 100 kilometer per uur. De Via Rapida (VR1) ontsluit de plaatsen Caniçal, Machico, Santa Cruz (en het vliegveld),  Caniço, Funchal, Câmara de Lobos, Quinta Grande, Campanário en Ribeira Brava. De weg kent vele tunnels en bruggen.

De VE-wegen zijn ook wegen voor doorgaand verkeer. Ze hebben 1 rijbaan met 1 rijstrook. U mag hier mag op de VE wegen maximaal 90 kilometer per uur rijden. U kunt het eiland helemaal rondrijden via de VR1, de VE1, de VE2 en VE3 en in het oosten de kronkelige ER101. Vanuit Ribeira Brava maakt u via de VE4 de doorsteek naar het noorden van het eiland naar São Vicente.

De regionale E-wegen zijn een aanrader als u de tijd heeft en een toeristische route wilt maken. De maximum snelheid is 80 kilometer per uur. Maar dat is zeker niet altijd haalbaar… Een spectaculaire weg is de ER 110 die dwars over de hoogvlakte van het eiland gaat.

Tip: bekijk deze webpagina met informatie over mogelijke wegwerkzaamheden.

Verkeersregels Madeira

De meeste verkeersregels op Madeira zijn hetzelfde als in Nederland. Let op, stijgend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer. Een kinderzitje is nodig voor kinderen jonger dan vier jaar. Kinderen jonger dan twaalf jaar moeten achterin zitten.

Tips autorijden op Madeira
  • Rijd in een rustig tempo en geniet. Het eiland is niet heel groot. U heeft voldoende tijd.
  • Bekijk vooraf uw route en waar u wilt stoppen.
  • In het binnenland en sommige plaatsen kunnen sommige bergweggetjes smal en steil zijn. Als het niet goed voelt, stop de auto en probeer om te keren.
  • Download een wegen app of gebruik Google Maps. Of koop gewoon lekker ouderwets een wegenkaart…
  • Het kan wel eens mistig bovenin de bergen. Voor in de ochtend. Pas uw snelheid aan en doe uw mistlampen aan.
  • Laat de lokale bewoners u passeren als ze langs willen. Ga langzaam aan de rechterkant van de weg rijden of maak gewoon even een stop.
  • Sommige wegen hebben korte opritten. U dient het verkeer op de weg voorrang te geven. Als u er niet tussenkomt, ga dan gewoon aan het einde van de oprit stilstaan en wacht tot er een plekje vrijkomt.
  • Er zijn voldoende tankstations op Madeira. Tank wel de juiste brandstof: Diesel heet Gasóleo, Euro 95 (E5) benzine heet hier Gasolina 95 E5 /Sem Chumbo 95 E5.  Superplus 98 E5 (Gasolina 98 (Simples) E5/Sem Chumbo 98 E5/Super com aditivo E5). Ook wordt de term Gasolina 95/98 Simples gebruikt.
  • Pech onderweg? bel de ANWB alarmcentrale 00 31 70 314 14 14 of bel de lokale wegenwacht 800 203040 (ViaExpresso).
Parkeren

U kunt op het hele eiland gratis parkeren, behalve in Funchal en bij sommige bezienswaardigheden. Parkeren in Funchal kan langs de kant van de weg op de aangegeven plaatsen, maar makkelijker is het om uw auto in een parkeergarage te zetten. Reken op een tarief van 1,50 euro per uur voor parkeren in Funchal.

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden is zeker prettig in een bergachtig landschap. Ook in Madeira is elektrisch rijden in opkomst. De meeste grote plaatsen, ook op Porto Santo, hebben tegenwoordig laadpalen waar u uw elektrische auto kunt opladen. Vraag een kaart met de laadstations als u een elektrische auto huurt.