Bezienswaardigheden Porto Santo

Naast de mooie stranden heeft Porto Santo nog meer te bieden. Zo kunt u heerlijke wandelingen maken en genieten van de verschillende uitzichtpunten, zoals bij de toppen van Pico Branco, Pico Castelo en Pico do Facho. Deze laatste berg is met 516 meter het hoogste punt van het eiland. Bezoek de authentieke windmolens bij Portela, de bijzondere geologische vormen bij Ana Ferreira , de baai van Zimbralinho, Fonte de Areia of boek een (boot)excursie naar het eiland “Cal”, dat vroeger aan Porto Santo vastzat. Andere bezienswaardigheden zijn de onderstaande musea, monumenten en parken.

Musea en monumenten in Porto Santo
Het huis en museum van Columbus

Het museum van Porto Santo is het huis waar Christoffel Columbus woonde gedurende zijn verblijf op Porto Santo. Een mooi museum waar u een inkijk krijgt in de Portugese en Spaanse ontdekkingsreizen en expansiedrift, deels onder leiding van Christoffel Columbus. Ook is er een verdieping gewijd aan het Nederlandse Kolonialisme. Resten van een galjoen van de VOC “Slot ter Hooge” zijn te bekijken.

  • Adres: Rua Cristovão Colombo
  • Openingstijden: dinsdag tot zaterdag 10am-12.30pm | 2.00pm-5.30pm | zondag 10am-1.00pm
  • Toegangsprijs: 2 euro voor een normaal ticket
Het museum van Jorge Brum do Canto

Dit museum is gewijd aan het leven en werk van de Portugese acteur en filmregisseur Jorge Brum do Canto. Divers filmmateriaal, foto’s, prijzen en schilderijen zijn te bewonderen. Het museum ligt aan de Rua Dr. Nuno Silvestre Teixeira in Vila Baleira.

De kapel van Nossa Senhora da Graça

Deze kapel ligt op ongeveer 30 minuten wandelen vanuit Vila Baleira aan het einde van Estr. Caminho do Pico das Almas. De kapel is oorspronkelijk gebouwd in het begin van de 16e eeuw, maar is na verwoesting in 1952 opnieuw gebouwd. Deze kapel staat centraal tijdens feesten en processie op 14 en 15 augustus op het eiland.

Igreja de Nossa Senhora da Piedade
Versiering op de kerk Nossa Senhora da Piedade
Kerk van Nossa Senhora da Piedade

Deze kerk ligt in het centrum van Vila Baleira naast het museum van Columbus. De binnenkant is ook zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Kapel van Espírito Santo

Een kleine 17eeeuwse kapel aan de rand van Campo de Baixo.

Fort van São José

Klein oud fort uit de 17e eeuw. Het ligt aan de Rua Manuel Gregório Pestana. Het fort is niet van binnen te bezoeken.

Tuinen en parken in Porto Santo
Quinta das Palmeiras

Quinta das Palmeiras is een kleine botanische tuin, midden in een kale vlakte in het westen van Porto Santo. Het doet een beetje denken aan een oase in de woestijn. Er zijn veel vogels en planten te zien. De tuin is elke dag geopend van 10u tot 17u in de zomertijd en van 10-13u en 15u-17u in de wintertijd. Entree is 3 euro per persoon. Het adres is Estrada das Pedras Vermelhas, Sítio dos Linhares, 9400-235 Porto Santo.

Park van Dom Henrique Infante

Deze kleine aangeschakelde parken liggen in Vila Baleira. U ziet er palmbomen, drakenbloedbomen en bougainvilles. Ook staan hier diverse standbeelden, waaronder een standbeeld van Hendrik de Zeevaarder (Infante Dom Henrique), een standbeeld van Christoffel Columbus en het ontdekkingsmonument “Pau de Sabão”. Er zijn ook twee kleine speeltuinen.