Canyoning Madeira

Canyoning in Madeira wordt de laatste jaren steeds populairder. Het bergachtige landschap in combinatie met de vele kloven, riviertjes en watervallen zorgen ervoor dat er maar liefst meer dan 100 verschillende canyoning parcoursen te volgen zijn. Er zijn parcoursen voor beginners tot en met experts. Met name in de omgeving van São Vicente, Porto Moniz en Calheta zijn veel (behaakte) canyoning parcoursen te vinden.

Canyoning in Madeira
Canyoning in Madeira
Wat is Canyoning  eigenlijk?
canyoning waterval
canyoning waterval

Canyoning is een buiten activiteit waar een rivier stroomafwaarts wordt gevolgd. Meestal heeft de rivier in de loop van de duizenden jaren het gesteente uitgesleten waardoor er een kloof ontstaan is. Een canyon is ook Engels voor kloof. Behalve dat u van het landschap kunt genieten, zult u ook aardig wat inspanning moeten verrichten. Om het rivierparcours goed af te leggen moet worden gewandeld, geklommen en gezwommen. Omdat u moet de stroom mee zwemt of glijdt over natuurlijke glijbanen kost het zwemmen gelukkig niet heel veel energie.

Ook zitten er altijd wel een paar steile wanden in het parcours die u moet abseilen. U hangt dan (gezekerd) aan een touw bijna horizontaal met u voeten tegen de wand. Op Madeira zijn verschillende canyoning parcoursen waarbij u abseilt langs een waterval. Erg spectaculair is dat. Op sommige plekken hoeft u niet te abseilen maar kunt u van de rotsen of klif afspringen, zo het water in.

Canyoning benodigdheden

Wilt u canyoning proberen dan moet u beschikken over een zwemdiploma en een redelijke algehele conditie. Het is sowieso aan te raden om altijd met een lokale canyoning gids op pad te gaan. Deze kent het parcours en weet dus waar eventueel gevaar schuilt. U krijg dan ook het benodigd materiaal bestaande uit een helm, waterdichte schoenen of laarsjes met goede grip, een wetsuit en materiaal om te kunnen abseilen. Gaat u canyoningen in de periode oktober tot en met april, dan is een extra warme laag onder de wetsuit aan te bevelen. Neem ook altijd warme reservekleding en een handdoek mee voor na afloop van uw avontuur.

Tip: bekijk ook eens de mogelijkheden om te wandelen op Madeira.