Cultuur Madeira

Madeira heeft een veelzijdige cultuur. U vindt de traditionele gebruiken terug in de vele festivals en processies, het eten en drinken, klederdrachten, muziek, dans, gebouwen en monumenten. Er zijn verschillende musea in Madeira waar u meer te weten kunt komen over rijke tradities en cultuur van dit eiland.

Processies en buurtfeesten

Er worden in Madeira veel festiviteiten georganiseerd. De meeste hebben een religieuze oorsprong. Deze “arraiais”, zoals de buurtfeesten worden genoemd, worden vaak kleurrijk gevierd, waarbij straten en gevels versierd worden met vlaggetjes en bloemen. Uiteraard worden de festiviteiten opgeleukt met lekkere traditionele hapjes en drankjes. Enkele bekende festiviteiten zijn:

  • Drie Volksheiligen – Santos Populares – juni – gehele eiland;
  • Monte Festival – 14-15 augustus – Monte, Funchal;
  • Bom Jesus – eerste zondag van september – Ponta Ponta Delgada, São Vicente;
  • Senhora da Piedade – derde weekend van september – Caniçal;
  • Senhor dos Milagres – oktober – Machico;
  • São Martinho – 11 november – Funchal.

 

Muziek en dans

Een traditionele volksdans in Madeira is de “Bailinho” die het stampen van de druiven en onderdrukking tijdens de slavernij uitbeeldt. De dans wordt vergezeld met muziek en zang. Traditionele muziekinstrumenten die worden bespeeld zijn o.a. de “braguinha”, een soort ukelele, de accordeon en de brinquinho. Dit laatste instrument is een soort staf met castagnetten en houten poppen gekleed in traditionele kleding.

Klederdracht

De traditionele kleding in Madeira is beïnvloedt door Portugese (Minho), Vlaamse, Afrikaanse en Moorse klederdracht. Vrouwen dragen een rode (gestreepte) rok met een witte blouse en een rode of blauwe muts. Ze dragen ook leren laarsjes met een rood lint. Mannen dragen de “bragas”, een witte driekwart broek, een witte blouse en eventueel een zwart gilet. Ook dragen ze een blauwe muts en dezelfde leren laarzen als de vrouwen. Tijdens de festiviteiten en op de markt treft ook regelmatig personen aan die deze klederdracht dragen.

borduurwerk madeira
borduurwerk in Madeira
Borduurwerk

Madeira kent ook een rijke traditie van borduurwerk. Deze is waarschijnlijk ontstaan vanuit de welgestelde Engelse vrouwen die op het eiland woonden en die kleding en huishoudelijke artikelen versierden. Later werd het borduurwerk gecommercialiseerd voor de handel en export. Er werden verschillende borduurscholen en fabrieken opgericht. Let er op dat als u borduurwerk koopt in Madeira, dat het voorzien is van het officiële IVBAM label of zegel, die de kwaliteit en authenticiteit waarborgt van het product.

Vlechtwerk

Naast borduurwerk vindt u ook veel gevlochten artikelen op Madeira. De ambacht van het vlechten wordt al zo’n 150 jaar beoefend in Madeira. Het vlechtwerk wordt uitgevoerd met de twijgen van katwilgen. Met name de manden en meubels worden er mee gemaakt, maar ook de beroemde (toboggan) sleetjes in Monte zijn er van gemaakt.