Dolfijnen en walvissen spotten

Tijdens uw bezoek aan Madeira is het mogelijk om dolfijnen en walvissen te spotten. In de wateren rondom het eiland zijn het gehele jaar door meer dan 20 soorten dolfijnen en walvissen te zien. De beste tijd is echter van april tot oktober, aangezien er dan de meeste soorten aanwezig zijn.

Er zijn diverse organisaties die dolfijn- en walvisexcursies verzorgen. Soms is het ook mogelijk om onder begeleiding met de dolfijnen te “zwemmen”. Met kleine snelle boten wordt u naar de dolfijnen en walvissen gevaren. Bij dolfijnen kunnen de boten heel dichtbij komen, bij walvissen is de afstand uiteraard groter. Het is geweldig om walvissen en dolfijnen in hun natuurlijke habitat te zien. Echter, respecteer deze prachtige, maar kwetsbare dieren. Activiteiten mogen niet schadelijk of storend zijn in HUN leefomgeving!

walvissen spotten madeira
walvissen spotten madeira
Walvissen spotten op Madeira

Walvisexcursies behoren tot de meest populaire activiteiten in Madeira. Er zijn verschillende bedrijven die walvisexcursies aanbieden en sommigen bieden de garantie dat u ook daadwerkelijk walvissen te zien krijgt. Zo niet, dan krijgt u uw geld terug. Begeleid door een gids kunt u vanaf een boot deze fantastische dieren bewonderen. Soms hoeft u niet eens een boottrip te boeken om walvissen te spotten, want wanneer u geluk heeft, kunt u ze ook zien vanaf de kust.

De potvis is de meest voorkomende walvis in de wateren rondom Madeira en is meestal het hele jaar door te zien. Soms verschijnen ze in groepjes, samen met de kleintjes. De volgende walvissen kunnen onder andere worden gezien: de Bultrug, de Griend, de Noordse Vinvis, de Zwarte Zwaardwalvis, de Gewone Vinvis, de Brydevinvis en de Dwergvinvis. Een walvisexcursie op Madeira is een onvergetelijke ervaring.

Kalender walvissen spotten per soort:

jan feb mar apr mei juni juli aug sep okt nov dec
Griend O O O O O O O O O O O O
Potvis O O O O O O O O O O O O
Noordse Vinvis X X O O O O O O O O X X
Bultrug X X O O X X X X O O O X
Zwarte Zwaardwalvis X X X O X X O O O X X X
Gewone Vinvis X X X O O O O O O O X X
Brydevinvis X X X O O O O O O O O O
Dwergvinvis X X X X O O O O X X X X
Dolfijnen spotten Madeira
Dolfijnen spotten Madeira
Dolfijnen spotten op Madeira

Naast het observeren van walvissen kunt u ook een verscheidenheid aan dolfijnen in hun natuurlijke habitat bewonderen op Madeira. Een dolfijnexcursie is los te reserveren, maar ook vaak in combinatie met een walvisexcursie. De zomermaanden zijn de perfecte tijd om dolfijnen te spotten. Soms worden de dolfijnen gezien in groepen van 6 tot 12 dolfijnen. Op andere dagen zijn het er tientallen! Ze zwemmen graag naast of voor de boot uit. Als u geluk heeft ziet de acrobatische sprongen en capriolen van heel dichtbij. Meestal komen ze samen in de meer ondiepe delen van de oceaan. De meest voorkomende dolfijnen op Madeira zijn de gewone dolfijn en de tuimelaar. De volgende dolfijnen kunnen ook worden gezien: de grijze dolfijn, de gestreepte dolfijn, de Atlantische gevlekte dolfijn en de snaveldolfijn.

Kalender dolfijnen spotten naar soort:

jan feb mar apr mei juni juli aug sep okt nov dec
Gewone Dolfijn O O O O O O O X X X X X
Tuimelaar O O O O O O O O O O O O
Gestreepte Dolfijn X O O O X X O O O O O X
Atlantische Vlekdolfijn X X O O O O O O O O X X
Snaveldolfijn X X X X O O O O O X X X
Grijze Dolfijn X X X X O O O O O O X X
Aanbieders van dolfijn- en walvisexcursies

Er zijn verschillende bedrijven die dolfijn- en walvissen excursies aanbieden. De meeste operators varen 2 af 3 keer per dag uit. Neem voor de exacte tijden contact op met de aanbieders. In het hoogseizoen is het verstandig om uw trip een paar dagen van tevoren te boeken. De meeste trips duren 2 tot 3 uur en kosten ongeveer 40 a 50 euro per persoon. Neem warme kleding mee, een zonnebril of pet en zonnebrand crème kan ook handig zijn, Als u wilt zwemmen met de dolfijnen (wat trouwens niet altijd mogelijk is), neem dan zwemspullen mee. Een snorkel en masker zullen worden verstrekt.

De volgende aanbieders hebben goede recensies:

OceanSee
Funchal Haven

Ventura Nature Emotions
Funchal Haven

H2O MADEIRA
Calheta Haven

OnTales
Calheta Haven

Madeira Sea Emotions
Caniçal Haven

Walvismuseum

In het dorp Caniçal kunt u een walvismuseum bezoeken. Als u geïnteresseerd bent in deze prachtige dieren, dan is dit museum zeker de moeite waard. In het museum leert u meer over de walvisvaart op Madeira, die gelukkig nu verboden is. Het museum is het hele jaar door geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:30 tot 18:00 uur. Het is gesloten op 25 en 26 december, 1 januari en op Paaszondag. Entreegelden bedragen 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen (kinderen onder de 6 jaar krijgen gratis toegang).

Rua Garcia Moniz Nº.1, 9200-031, Caniça
Telefoon: (+351) 291 961 858/9
E-mail: reservas@museudabaleia.org
www.museudabaleia.org