Duiken op Madeira

Is Madeira nog mooier onder water dan boven water? Dankzij het heldere warme water en het rijke oceaanleven kunt u uitstekend duiken op Madeira en het zelf ervaren. U kunt genieten van een enorme soortenrijkdom aan planten en vissen. Er zijn tal van goede duiklocaties rondom het eiland te vinden, waaronder het zeereservaat van Garajau. Tevens zijn er diverse scheepswrakken en grotten waar u kunt duiken. Er zijn diverse duikscholen op Madeira waar u lessen kunt nemen en/of materiaal kunt huren. Ook op Porto Santo is een duikschool en kunt u prima duiken. Kortom, Madeira is een perfecte bestemming voor heerlijke duikvakantie.

Condities om te duiken op Madeira

Hoe komt het dat Madeira een populaire duikbestemming is? Eén van de redenen is de milde temperatuur van het zeewater dat hele jaar door heerlijk blijft om te duiken. De gemiddelde temperatuur van het water tijdens de wintermaanden is ongeveer 19 ° en tijdens de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur van het water is 25 ° C. Een andere reden is dat het zicht onder water meestal heel goed is, ongeveer 20 tot 30 meter.

Daarnaast is er dus de enorme soortenrijkdom. U kunt onder andere de volgende zeedieren tegenkomen tijdens een duik op Madeira: dolfijnen, walvissen, pijlstaartroggen, murenes, everlipvis, tandbaars, snoek, kabeljauw, tonijn, zeesterren, zeepaardjes, barracuda’s, baarzen en kreeften.

duiken op madeira
duiken op madeira

everlipvis
everlipvis
Duiklocaties op Madeira

De meeste duikplekken op Madeira liggen aan de zuidkant van het eiland. Eén van de beste gebieden om te duiken op Madeira is het Garajau zeereservaat. Dit zeereservaat ligt op ongeveer 20 minuten varen vanaf Funchal. Binnen dit gebied zijn er tal van goede duiklocaties voor verschillende niveaus. Zo is er het “Lavafinger rif”, die met een diepte van 5 meter tot 35 meter ook geschikt is voor beginners . Dan heb je de “Arena” duikstek welke gekenmerkt wordt door een lange tunnel en bizarre rotsformaties. Pico, die ook binnen Garajau ligt, is meer geschikt voor de ervaren duikers.

Ponta da Oliveira biedt een grote variëteit aan vis en een steile begroeide rotsmuur. Hier is ook een grote grot voor de meer gevorderde duikers. Bij Kaap Garajau vindt u de grote bruine zeebaars, een van de grootste Europese vissoorten aan de kust. Dit is ook een mooie plek voor beginners. Dan is er het T-Reef met 30 meter rotsachtige pinakels en rijke scholen van rifbaarzen of koraaljuffertjes, barracuda’s, murenen en roggen.

Andere duikplekken rond het eiland Madeira zijn:

 • Machico
 • Canico
 • Klooster Rif
 • Reis Magos
 • Canical
 • Ponta de São

Wrakduiken op Madeira

Er liggen een aantal scheepswrakken in de wateren rondom Madeira. Het leuke van scheepswrakken (vanuit een duikers perspectief) is dat ze kunstmatige riffen vormen en op deze manier onderdak bieden een grote verscheidenheid van vissen en planten.

De Bowbelle, ook wel de Bom Rei genoemd, is een 90 meter lang scheepswrak die op een diepte van ongeveer 30 meter ligt. Het schip is bij Madalena do Mar (aan de zuidkust van Madeira) gezonken, ongeveer 40 minuten varen vanaf Funchal. Een ander wrak is de Madeirese, een vrachtschip dat bewust tot zinken is gebracht in het jaar 2000 om zo een goede duikplaats te creëren. Het schip ligt op een diepte van ca. 25 meter aan de zuidoost kust van Porto Santo. Dan is er ook nog het Pronto scheepswrak die ligt op een diepte van ongeveer 30 meter voor de pier van Funchal.

Duiken op Porto Santo

Naast de beroemde scheepswrak duikplek van de Madeirense, die in de buurt ligt van de kust van Porto Santo, zijn er meer dan 20 duiklocaties rondom Porto Santo (waaronder het kleine eiland Cima). Porto Santo heeft duiklocaties voor zowel beginners als voor ervaren duikers. Het zicht is doorgaans goed en diepten variëren van 15 tot 50 meter. Het zeeleven is erg mooi. Een geweldige duikstek is de Baixa das Bicudas in het zuidoosten van Porto Santo, die gaat tot een diepte van 38 meter. Rond de kleine eilandjes die Porto Santo omringen (Ilheu de Fora, Ilheu de Cima, Ilheu de Baixo ou da Cal en Ilheu de Ferro) vindt men een aantal van de beste duiklocaties ter wereld. Vooral rond het kleine eiland Cima zult u een groot aantal mooie duiklocaties aantreffen.

Duikscholen Madeira

De meeste duikscholen bevinden zich in of nabij Funchal en Caniço. Duikscholen met goede recensies zijn:

 • Azul Diving Center Madeira (Funchal)
 • Madeira Diving Center (Caniço)
 • Manta Diving Madeira (Caniço)
 • Haliotis Madeira Diving Center (Machico)
 • Scorpio Madeira diving center (Caniçal)
 • Calheta Diving Center (Praia da Calheta)
 • Rhea Dive Center (Porto Santo)
 • Porto Santo Sub (Porto Santo)

De duikscholen bieden meestal trainingen aan op verschillende niveaus, afhankelijk van de vaardigheden en kennis van deelnemers. Sommige duikcentra bieden ook snorkelexcursies, wrakduiken en nachtduiken aan. Alle benodigde apparatuur, zuurstoftanks, duikpakken, duikbrillen, vinnen etc. is aanwezig en kan gehuurd worden of is inbegrepen in de prijs van de les of excursie. Soms kan het duikmateriaal ook gekocht worden. Hoewel het materiaal meestal in prima conditie is kan het geen kwaad om dit van te voren nog goed te checken.

Leren duiken of snorkelen? Kijk dan eens op SnorkelenDuiken.nl.