Festivals op Madeira

Of Madeira wordt niet alleen bezocht door toeristen vanwege haar natuurschoon, maar ook vanwege de vele festivals en evenementen. De rijke cultuur van dit eiland is de belangrijkste reden waarom Madeira veel festivals en evenementen kent. Iedere maand zijn er wel één of meer festiviteiten. De inwoners van Madeira weten goed hoe je een feest viert! Tijdens de festivals is elke hoek van de de straat volledig versierd en vormen een bron van vermaak en gezelligheid.

festivals op Madeira
Er zijn diverse kleurrijke festivals op Madeira
Een overzicht van festivals op Madeira

Madeira kent veel feesten, festivals en evenementen. Hieronder een opsomming van de bekendste:

  • Carnaval (eind februari)
  • Bloemenfestival (april/mei, 2 weken na Pasen)
  • Madeira wijn festival (september)
  • Atlantische festival
  • Columbus festival – Porto Santo (september)
  • Kerstmis en jaarwisseling (december)
Carnaval Madeira

Ook in Madeira wordt ieder jaar in februari carnaval gevierd (Festas de Carnaval). Dit carnaval is één van de grootste van Europa. In Funchal wordt het uitbundig gevierd met onder meer twee optochten. Het carnaval begint in februari en duurt circa 2 weken.

Madeira Bloemenfestival

Dit festival trekt jaarlijks veel toeristen. Iedere lente wordt het bloemenfestival gevierd en het staat in het teken van “nieuwe kansen en een beter leven”. Dit feest gaat gepaard met diverse festiviteiten op Madeira. Hoogtepunt is de optocht van praalwagens door de straten van Funchal. Daarnaast worden er concerten gegeven, zijn er verschillende bloemenmarkten en tentoonstellingen. Of bezoek de parade met klassieke auto’s. Een zeer levendig en kleurrijk feest dat beslist de moeite is om een keer mee te maken.

Madeira Wijn Festival

Het is een viering van dankbaarheid voor een goede oogst en het markeert het begin van de verwerking van de wijn. De inwoners vieren dit feest in september, wanneer de druiven ook worden geoogst. Er is een parade waar zowel lokale inwoners als toeristen aan mee kunnen doen. Uiteraard worden er diverse rondleidingen en wijnproeverijen georganiseerd. Hier leest u meer over de Madeira wijn.

Atlantische Festival

Het Atlantische Festival wordt gehouden in de maand juni. Het bestaat uit drie gebeurtenissen. Ten eerste, is er de vuurwerk competitie die de hemel elke zaterdag van de maand verlicht. Ten tweede, is er een optreden van verschillende filharmonische orkesten. Ten derde, is er het Madeira muziek festival.

Columbus festival

Het Columbus festival wordt in september gevierd op Porto Santo in Vila Baleira. Iedere avond is tijdens het festival de aankomst van Columbus te zien op de aanlegsteiger Praça do Barqueiro. Geïnspireerd door het verblijf van Columbus op Porto Santo gaat men terug in de tijd van de grote ontdekkingen van Portugal uit de 15e eeuw. Er zijn verschillende tentoonstellingen, er is theater, een ambachtelijke markt en veel muziek en dans.

Kerstmis en oud en nieuw op Madeira

De viering van Kerstmis en Nieuwjaar duurt meerdere weken en begint eigenlijk al op 1 december. De woningen op Madeira worden versierd met felgekleurde accenten en zelfs de zakelijke en de overheidsgebouwen doen mee aan de verfraaiing van de gevels. Er zijn diverse festiviteiten rondom kerstmis en oud en nieuw.

Op oudejaarsavond wordt Madeira ieder jaar verlicht door één van de mooiste vuurwerkshows ter wereld. Vooral rondom de baai van Funchal is het vuurwerk werkelijk fenomenaal. Vanaf de heuvels in Funchal heeft u een onbelemmerd uitzicht op deze prachtige show. U kunt het vuurwerk ook vanaf zee bewonderen door aan boord te gaan van een van de boottochten die worden aangeboden tijdens oud en nieuw op Madeira.

Overige festivals op Madeira
Festa de Cebola

Het Festa de Cebola oftewel het Uien Festival is een soort ceremonie voor de boeren. Het herinnert aan hun inspanningen op het land en stimuleert om te zorgen voor een goede oogst. Naast de traditionele muziek laten de boeren meestal kisten met uien zien. Tractoren en andere landbouwmachines worden gebruikt voor de parade, maar niet voordat deze zijn versierd met uien….Het festival vindt plaats in het plaatsje Caniço en is meestal eind mei.

Festa dos Santos Populares

Dit feest van de traditionele volksheiligen wordt in heel Portugal gevierd en Madeira is daarop geen uitzondering. Ter ere van de drie heiligen Santo António, São João en São Pedro zijn er parades, muziek en kraampjes in de dorpen op heel Madeira.

Festas da Sé Funchal

Eind mei of  begin juni wordt het centrum van Funchal ingericht als een typisch Madeirees dorp. Alle straten tussen de kathedraal en de  Praça do Município en feestelijk versierd en voorzien van buitenterrassen. Bovendien doen veel restaurants en bars in de straten van Funchal mee en bieden traditionele delicatessen en drankjes van Madeira aan. Er zijn ook optredens van muziekgroepen.

Hier vindt u alle festivals en evenementen die op Madeira worden gehouden en op welke data (Engelstalig).