Fietsen op Madeira

Fietsen op Madeira is vooral weggelegd voor mensen die van mountainbiken en wielrennen houden. Op Madeira zijn geen “echte” fietspaden aanwezig en er is ook geen bewegwijzering. Het is dan ook niet te vergelijken met Nederland. Bovendien zijn er bergen en de meeste automobilisten zijn niet gewend aan fietsers… Madeira is dan ook niet de bestemming voor de recreatieve fietser. Wilt u toch graag fietsen op Madeira? Boek dan een fietsexcursie met een gids. Dankzij de opkomst van elektrische fiets kunt u in de regio tussen Funchal en Câmara de Lobos  wel prima een toerrit maken.

mountainbike madeira
Vooral mountainbiken is populair op Madeira
Mountainbiken op Madeira

Mountainbiken (MTB) op Madeira wordt steeds populairder. Er zijn de laatste jaren veel nieuwe routes (trails) bijgekomen. Er zijn zowel routes voor liefhebbers van downhill, cross country als voor de zogenaamde enduro. Er kan relaxed langs de levada’s worden gefietst, maar er zijn zijn ook hele lastige technische trails. Er zijn verschillende aanbieders die mountainbike tochten organiseren, vooral tijdens de zomermaanden. Vaak worden deze tochten aangeboden op verschillende niveaus. Ook voor beginners! U kunt uiteraard ook zelf een mountainbike huren.

Kijk hier voor een overzicht van de verschillende trails op Madeira.

Mountainbike tips
  • Vermijd de snelwegen, ga voor de landweggetjes
  • Heuvels op Madeira zijn over het algemeen steil en lang!
  • De meeste MTB routes zijn niet bewegwijzerd
  • Indien u weinig ervaring heeft of onbekend bent op het terrein overweeg dan serieus om een gids in te huren
  • Indien u een fiets huurt of mee gaat op een fietstrip dan krijgt u een helm, maar u heeft waarschijnlijk ook een bril, handschoenen, verlichting en SPD schoenen nodig. U kunt deze huren, maar beter is natuurlijk om deze zelf mee te nemen
  • U huurt al een degelijke MTB voor circa 20 a 25 euro per dag
  • Om een fiets te huren heeft u in sommige zaken een identiteitsbewijs nodig. Ook kan men een borgbetaling vragen
  • Er zijn behoorlijk wat tunnels in Madeira, het meenemen van licht is dus aan te raden.
  • Automobilisten toeteren soms om te laten weten dat ze achter je zitten
Fietsen op Porto Santo

Porto Santo is minder bergachtig dan Madeira. Zeker aan de zuidkust kunt u goed fietsen. Tussen Vila Baleira en Ponta da Calheta is er zelfs een fietspad aanwezig. Landinwaarts worden de wegen steiler. Een elektrische fiets is dan echt een aan te raden.  Er zijn een aantal fietsverhuur bedrijven op Porto Santo. U huurt er al een fiets vanaf 10 euro voor een toerfiets tot 20 euro per dag voor een elektrische fiets.