Funchal

Funchal is de hoofdstad van Madeira. De stad ligt prachtig aan een baai tegen de berghellingen van Madeira. Funchal is sinds de kolonisatie van het eiland de belangrijkste stad van het eiland. Het is tevens qua oppervlakte en inwoneraantal (circa 105.000) de grootste stad. Het is een levendige authentieke stad aan de zonnige zuidkant van het eiland. U vindt er historische gebouwen, een boulevard, een haven (waar ook de cruiseschepen aanleggen), musea, winkelstraten, botanische tuinen en tal van restaurants en hotels. Het aanbod van hotels en vakantiehuizen in diverse prijsklassen is groot. Ook ligt de luchthaven van Madeira slechts op tien kilometer afstand. Hierdoor kiezen veel mensen Funchal als uitvalsbasis om Madeira te ontdekken.

De naam Funchal is afgeleid van “Funcho” wat venkel betekent. Vroeger waren grote delen van het eiland, waaronder de hoofdstad, bedekt met venkel.

De haven van Funchal

De haven speelt een zeer belangrijke rol in het dagelijks leven van deze stad. Hier wordt handel gedreven en hier bevindt zich ook de jachthaven, waar veel zeilboten liggen. Ook de cruiseschepen leggen aan in de haven van Funchal. Vanuit de haven vertrekt de veerboot naar het nabijgelegen eiland Porto Santo. Bezoek voor meer informatie over de haven de officiële website. Of kijk op de website van de jachthaven van Funchal.

funchal madeira
Gezicht op Funchal vanaf zee
Activiteiten in Funchal

In de hoofdstad zijn een heleboel leuke dingen te doen.  U kunt onder andere gaan duiken, vissen, surfen of deelnemen aan een dolfijnen- of walvissen excursie. Er zijn tal van restaurants en bars te vinden in de hoofdstad. Zowel in het oude gedeelte, langs de boulevard, als in het moderne gedeelte heeft u volop keus. Het uitgaansleven is in het weekend gezellig levendig. Verwacht hier geen taferelen zoals in sommige stukken van de Spaanse Costa’s. Ook kunt u een bezoek brengen aan een van de vele musea of parken.

Funchal kent geen echte zandstranden. Als goed alternatief kunt u de zoutwaterbaden “Lido” bezoeken, welke in directe verbinding met de zee staan. Naast de zwembaden is er een zonneweide met ligstoelen.

binnenstad van Funchal
Historische centrum
Bezienswaardigheden in Funchal

Enkele bezienswaardigheden die we hier noemen:

  • Jardim Botânico – de botanische tuin (bereikbaar via de kabelbaan);
  • De boulevard – vanaf de haven tot en met de oude stad;
  • Fortaleza de São Tiago – okergele fort;
  • Museu de Arte Sacra – museum met Vlaamse meesters;
  • Sé kathedraal – prachtige 16e-eeuwse kathedraal;
  • Mercado dos Lavrados – overdekte markthal;
  • Paleis van São Lourenço – oud fort nu in gebruik als residentieel paleis;
  • Santa Catarina park – stadspark naast de haven;
  • Cristiano Ronaldo Museum – CR7 heeft hier zijn eigen plekje.

Tip: download hier een (Engelstalige) plattegrond van Funchal.