Ilhas Desertas en Ilhas Selvagens

Deze twee kleine eilandengroepen zijn onderdeel van de Madeira archipel. Ze zijn door de overheid erkend als natuurreservaat. De bescherming van deze unieke eilanden en de wateren rondom staat voorop.

Ilhas Desertas

De rotsachtige Ilhas Desertas (verlaten eilanden) liggen circa 25 kilometer ten zuidoosten van Madeira. De archipel bestaat uit drie eilanden, Ilhéu Chão, Deserta Grande, en Bugio. Deserta Grande is met tien vierkante kilometer het grootste eiland. Het bovenaanzicht van de Ilhas Desertas laat zien dat de eilanden in een keten structuur liggen met een totale lengte van ongeveer 23 km. De enige bewoners op de eilanden zijn de natuurwachters op Deserta Grande. Naast een kleine kolonie van monniksrobben vindt u hier kleine knaagdieren, wilde geiten, reptielen en zestien vogelsoorten. Bij goed helder weer kunt u de eilanden vanaf Madeira zien liggen.

Tegenwoordig kunnen de Ilhas Desertas met een bootexcursie en gids worden bezocht. Op Deserta Grande mag zelfs aan land worden gegaan en kunt u onder begeleiding een wandeling maken en het informatiecentrum bezoeken.

Ilhas Desertas, Bucht mit Rangerhaus
Deserta Grande – Ilhas Desertas

Uitgebreide documentaire over de Desertas eilanden. Tip: zet de ondertiteling aan en pas aan naar Nederlands of Engels.

Ilhas Selvagens

De tevens onbewoonde Ilhas Selvagens (wilde eilanden), circa 280 km ten zuiden van Madeira gelegen, vormen het meest zuidelijke deel Portugal. Ze liggen tussen Madeira en de Canarische Eilanden in en vormen een sinds 1971 een erkend natuurreservaat. De Ilhas Selvagens bestaan uit twee grotere eilanden, Selvagem Grande en Selvagem Pequena, en verschillende rotspunten. Om de eilanden te bezoeken heeft u toestemming nodig van het Parque Natural da Madeira.

De eilanden dienen als natuurlijk habitat van verschillende bedreigde vogelsoorten. Ook de wateren rondom de eilanden zijn beschermd. Vanwege het koraalrif dat deze eilanden omringd is het voor boten lastig en verboden om zo maar aan te meren. De enige bewoners van dit eiland zijn de toegewezen bewakers en wetenschappers die de verschillende soorten observeren op het eiland.

Uitgebreide documentaire over de Selvagens eilanden met Engelse ondertiteling.