Kabelbanen op Madeira

Er zijn zeven kabelbanen op Madeira. Vanuit iedere kabelbaan heeft een fantastisch uitzicht over het landschap en de kustlijn. Een ritje met de kabelbaan is een leuke attractie en brengt u op plekken waar u anders niet komt, of lang bergop moet lopen. Er zijn kabelbanen in Funchal (2), Câmara de Lobos, Caniço, Quinta Grande,  Santana en Porto Moniz. In het Portugees heet een kabelbaan “Teleferico”

kabelbaan funcha
kabelbaan funchal
Kabelbaan Monte en de botanische tuinen (Funchal)

De bekendste kabelbaan van Madeira start vanuit de oude stad van Funchal, in de tuin van  Almirante Reis. Vanuit de kabelbaan heeft u fantastisch uitzicht over de baai van Funchal. Eigenlijk zijn dit twee kabelbanen. De eerste stop is in Monte bij Largo das Babosas. Hier kunt u uitstappen en wandelen naar de tuinen van Monte Palace, het prachtige kerkje Igreja do Monte” bezoeken, het museum Centro Interpretativo do Comboio do Monte bezoeken (treinmuseum), of wandelen in de het park Leite Monteiro. Op circa 15 minuten lopen bevinden zich ook nog de tuinen “Quinta Jardins do Imperador”. U kunt er voor kiezen om terug te gaan met de authentieke tobogan (soort slee) of om met de tweede kabelbaan omhoog te gaan en de botanische tuinen te bezoeken.

De kabelbanen zijn open van 9 uur ’s ochtends tot 16.30 (laatste kabelbaan vanuit de botanische tuinen). Een retourticket voor volwassen voor beide kabelbanen kost circa 18 euro voor volwassen en 6,50 euro voor kinderen tot 15 jaar. Kinderen jonger dan zeven jaar gaan gratis mee. Er zijn ook combinatietickets beschikbaar voor het bezoek aan de botanische tuinen. Meer informatie vindt u op de officiële website van de kabelbaan in Funchal.

Kabelbaan Cabo Girão – Teleferico do Rancho

Deze kabelbaan gaat steil langs de kliffen bij Cabo Girão en biedt spectaculair uitzicht over de zuidkust en de typische terrasakkers. Bij het startpunt bovenaan bevindt is een klein restaurant en parkeerplaats. Na de 500 meter hoge afdaling kunt u uitstappen en op het strand blijven. Hier zijn echter geen voorzieningen dus neem zelf genoeg eten en drinken mee als u hier langer wilt verblijven. Het ritje duurt in totaal slechts 3 minuten. Tickets kosten 5 euro per persoon. De kabelbaan is bijna altijd de hele dag geopend. Het adres voor in de routenavigatie is Estr. de Santa Clara 272, Câmara de Lobos. Circa 10 minuten rijden vanuit Funchal.

Garajau Kabelbaan – Teleferico do Cristo Rei – Caniço

Deze kabelbaan, vlakbij het plaatsje Caniço, op een kwartiertje rijden vanuit Funchal,  overbrugt een hoogte van 150 meter. Het eindpunt is het strand van Garajau, een van de mooiste stranden van Madeira, waar ook een duikcentrum zit. Zowel boven, als beneden op het strand, is een restaurant aanwezig. Een retourticket kost 3 euro per persoon. Vanaf de parkeerplaats kunt u ook het grote Jezusbeeld bezoeken die uitkijkt over de baai. Het adres is Estr. do Cristo Rei 372, Caniço.

Fajã dos Padres kabelbaan – Quinta Grande

In het plaatsje Quinta Grande, op circa 15 minuten rijden vanuit Funchal vindt u de kabelbaan “Fajã dos Padres”. Deze kabelbaan biedt een mooi uitzicht over de kliffen en wijngaarden in het zuiden van Madeira. Het eindpunt na een afdaling van 300 meter is het strand van Fajã dos Padres. Hier is ook een restaurant gevestigd. Een retourticket kost 10 euro per persoon. Het adres is Estr. Padre António Dinis Henrique 1 9300, Quinta Grande. Meer informatie vindt u op de website van Fajã dos Padres.

Rocha do Navio kabelbaan – Santana

In het noorden van het eiland, bij het plaatsje Santana, vindt u wellicht de mooiste kabelbaan van Madeira, de Rocha do Navio kabelbaan. Het uitzicht op de top, maar ook onderweg zijn is schitterend. In de vijf minuten durende rit ziet u verschillende watervallen en de traditionele Santana huisjes. Leuk weetje? Rocha do Navio is genoemd naar een Nederlands schip dat hier in de 19e eeuw is vergaan. Een retourticket kost 5 euro per persoon. Adres: Caminho da Travessa, Santana

Achadas da Cruz Kabelbaan – Porto Moniz

Dit is een kabelbaan voor mensen zonder hoogtevrees, want het is de steilste kabelbaan van Europa, met dalingspercentage van bijna 100%! Na een afdaling van 600 meter in 5 minuten staat u op een zeer rustig kiezelstrand bij de Fajã da Quebrada Nova. Hier kunt u overigens niet zwemmen! Retourtickets kosten 3 euro per persoon. Er is een cafeetje op de top. Adres Vereda da Achada do Calhau, Caminho do Teleferico, 9270-015 Porto Moniz. Klik hier voor meer informatie over deze kabelbaan.