Klimaat van Madeira

Met warme zomers en zachte winters heeft Madeira een heerlijk mild klimaat. Het is dan ook qua klimaat het hele jaar door een prima vakantiebestemming. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 16 en 23 graden Celsius. De zeewater temperatuur ligt tussen de 18 en 22 graden Celsius. Ideaal dus voor watersporten, zoals duiken en surfen. Augustus en september zijn normaal gesproken de warmste maanden en januari en februari de koudste. In november tot met maart valt de meeste regen.

Op Madeira kunnen zich echter enorme verschillen in weertype voordoen. Zelfs op één dag. Omdat de wolken in de bergtoppen blijven hangen kan het aan de kust warm en zonnig zijn, terwijl het boven in de bergen regent of mistig is. De zuidkant (waar Funchal ligt) is over het algemeen zonniger en warmer dan de noordkant.

klimaat madeira
Klimaatcijfers Madeira bron World Meteorological Organization
Microklimaten

Omdat Madeira een nogal divers en bergachtig landschap heeft, zijn er in de archipel nogal wat zogenaamde microklimaten te onderscheiden. Het gebied rondom Funchal, de hoofdstad van Madeira, heeft meestal meer zon dan de rest van het eiland.

Het hogere centrale deel van Madeira kent gewoonlijk meer neerslag en lagere temperaturen. Ook kenmerkend is de mist en dauw in de ochtend. Het zuidwestelijke deel kent een hoge hoeveelheid zonneschijn, net als het zuidelijke deel. Er waait hier echter wel een sterkere zeewind. Het noordelijke deel kent de meeste neerslag omdat de wolken die aangevoerd worden tegen het hooggebergte blijven hangen. Toch kan het hier prima weer zijn, zeker in de lente en de zomer.

Capacete en Leste – wolken en wind

Capacete kan letterlijk worden vertaald naar “punthoed” en is een natuurlijk verschijnsel waarom het in juni bewolkt kan zijn op de meeste plaatsen in Madeira. Er is nog voldoende zon, maar een wolkendek trekt ‘s ochtends vanuit de bergen naar de zuidkust om pas in de middag weer terug te keren.

Leste verwijst naar de oostelijke wind die waait over Madeira. Dit komt door de Sahara woestijn. De Leste doet zich op Madeira voor gedurende een aantal dagen in de zomer. Deze wind neemt het fijne rode zand mee uit de Sahara, waardoor de temperatuur op Madeira stijgt. Van het zand heeft u overigens weinig last.

Meer informatie over het klimaat van Madeira vindt u op klimaatinfo.nl

Weerbericht Madeira

Het beste weerbericht van Madeira krijgt u via de Portugese KNMI: Instituto Português do Mar e da Atmosfera (IPMA). U vindt hier ook informatie over de watertemperatuur, UV-index, windsnelheid, getijden, golfhoogte etc.

Kijk hier voor de tiendaagse voorspelling op Funchal. (IPMA)

Kijk hier voor de tiendaagse voorspelling op Porto Santo. (IPMA)