Madeira wijn

Madeira staat ook bekend om de beroemde wijn die overal ter wereld wordt gedronken: de Madeira (of Madeirawijn). Verspreid over het eiland ligt ongeveer 500 hectare aan wijngaarden, zijn er tal van wijnwinkels, wijnhuizen en wijnbars en er wordt zelfs ieder jaar een wijnfestival georganiseerd begin september. De wijn wordt tegenwoordig meestal gemaakt van één druivensoort: de “Tinta Negra” en kent vier smaaktypen van droog naar zoet Sercial (droog), Verdelho (medium droog), Bual (medium zoet) en Malmsey (zoet). Madeira wijn wordt vooral gedronken als aperitief of als digestief, maar kan ook gebruikt worden om mee te koken. De wijn wordt ook gebruikt in de Madeira Saus! Leuk weetje, Madeira wijn was één van de favoriete drankjes van Napoleon Bonaparte, George Washington en Winston Churchill.

Tip: lees meer over de traditionele gerechten en drankjes in Madeira

Het productieproces van deze wijn is vrij uniek. De wijn wordt gedurende een lange periode verhit. Waar dit voor andere wijnen wellicht funest is, komt dit bij de Madeira wijn de smaak juist ten goede. Dit “kookproces”, wat in het Portugees Estufagem wordt genoemd, brengt de kenmerkende aroma’s van de wijn naar boven. Het is een versterkte wijn met een alcoholpercentage dat varieert van 17 tot 22 procent. Madeira wijn is zeer lang houdbaar.

madeira wijn
Madeira wijn proeven en kopen!
De verschillende soorten Madeira wijn

De versterkte Madeira wijn wordt vaak ingedeeld naar de mate van zoetheid.

Malmsey is de perfecte keuze voor liefhebber van zoete wijn. Door de rijke en volle smaak is dit ook een prima keuze bij desserts, zoals taart en gebak. Het past perfect bij de smaak van cheesecakes en donker chocolade gebak.

Wie van iets minder zoet houdt gaat voor Bual. Dit is een halfzoete Madeira wijn. Ook deze wijn is prima bij desserts te drinken, vooral degenen die op karamel zijn gebaseerd.

De Verdelho is een halfdroge wijn die vaak wordt geserveerd samen met hapjes om de smaakpapillen alvast te activeren voor het hoofdgerecht.

De droogste type Madeira wijn is de Sercial. Deze wordt ook veel als aperitief gedronken. De combinatie met zout voedsel zoals soepen, maar ook walnoten en amandelen zijn aanraders.

Naast de versterkte Madeira wijn, bestaan er ook de niet versterkte varianten “Madeirense”
en “Terras Madeirenses”. Een bijzondere variant is de zogenaamde “Regenwater (Rainwater)” wijn. Dit is een lichte, goudkleurige wijn van maximaal 10 jaar oud. 

Indeling naar leeftijd

De prijs van Madeira wijn kan behoorlijk verschillen. Dit wordt niet hoofdzakelijk veroorzaakt door afkomst c.q. de wijngaard waar ze geproduceerd is. De leeftijd en de speciale rijping van de wijn bepaalt in hoge mate het prijskaartje. Er zijn vijf niveaus te onderscheiden om de wijn in te delen naar leeftijd/rijping:

  • Finest – 3 jaar oude wijnen
  • Reserve – 5 jaar oude wijnen
  • Special Reserve – 10 jaar oude wijnen
  • Extra Reserve – 15 jaar oude wijnen
  • Vintage (Colheita) – Deze wijn dient gemaakt te zijn van één oogstjaar en één druivenras. De vintage moet minimaal 20 jaar gerijpt worden.

Over het algemeen geldt dat hoe langer de wijn gerijpt heeft, hoe duurder de wijn is. Vooral de Vintage Madeira wijnen hebben een pittig prijskaartje. Kijkt u voordat u de wijn koopt goed naar het etiket om te verifiëren dat het ook echt om een vintage wijn gaat. Uiteraard kunt u Madeira wijn taxfree op het vliegveld van Madeira kopen. U kunt gerust een aantal flessen meenemen, want volgens de Europese regelgeving mag u tot 90 liter wijn meenemen zonder dat u daar in Nederland belasting over hoeft te betalen.

Het wijnmuseum Vine and Wine

Indien u meer wilt weten over de Madeira wijn moet u beslist een bezoekje brengen aan het Vine en Wine museum (Museu do Vinho e da Vinha) in Arco de São Jorge. Het museum ligt op ongeveer een uur rijden vanuit Funchal. Het museum bevindt zich in een oude wijnkelder en toont de geschiedenis van de productie van de wijn. U krijgt uitleg over de verschillende gereedschappen en druivenrassen die eeuwenlang gebruikt zijn bij de productie van de Madeira wijn. Uiteraard kunt u ook wijn proeven.

Het museum is dinsdag tot en met zaterdag geopend van 14u tot 18u. De entree kost slechts 2 euro. Adres: Sítio da Lagoa, 9230-018, Arco de São Jorge.

Blandy’s Wine Lodge

Een van de bekendste Madeira wijn merken is Blandy’s. Het familiebedrijf en wijnhuis Blandy’s is opgericht in 1811 en vervult nog steeds een belangrijke rol in de kwaliteitsborging en -ontwikkeling van de Madeira. U kunt het wijnhuis een bezoekje brengen in de oude stad van Funchal (Avenida Arriaga 28).  Naast verschillende rondleidingen kunt u hier ook wijn proeven en kopen. Er is ook een tentoonstellingsruimte in een van oudste wijnkelders van Madeira. Zie voor meer informatie de website van Blandy’s Wine Lodge.

Overige Madeira wijnhuizen

Naast Blandy’s zijn er aantal bekende en grote wijnhuizen op Madeira. Het oudste wijnhuis is Cossart Gordon uit 1745. De wijnhuizen van Pereira d’Oliveira en Henriques & Henriques beide opgericht in 1850. Het grootste wijnhuis op Madeira is Justino’s Madeira Wines, opgericht in 1870. Andere bekende wijnhuizen zijn H.M. Borges (1877) en Barbeito (1946).