Met de bus

Wilt u liever geen auto huren of taxi nemen? Dan bent u aangewezen op de bus. De bus is het enige openbaar vervoer op Madeira. Er rijden geen trams of treinen. Madeira kent een uitgebreid, maar complex busnetwerk. Bijna alle plaatsen, start- en eindpunten van de bekende wandelroutes en bezienswaardigheden worden ontsloten door de bus. Ook rijdt er een speciale snelbus, “de Aerobus”, van en naar het vliegveld van Madeira. De bus is een goedkoop vervoersmiddel. Een kaartje kost tussen de 1 a 3 euro per persoon voor een enkeltje.

Er rijden vier verschillende busmaatschappijen die ieder een deel van het eiland voor hun rekening nemen. Kijk van te voren goed welke bus je moeten nemen en waar je eventueel moet overstappen. Zie ook onderstaande overzichtskaart.

busroute kaart Madeira
busroutes Madeira
Busmaatschappijen op Madeira

De volgende busmaatschappijen rijden op Madeira:

Op de websites van de verschillende maatschappijen vindt u meer informatie over de haltes, vertrektijden en de kosten.

Rodoeste

De 27 bussen van Rodoeste rijden in het westen van Madeira en rijden onder andere naar de plaatsen Câmara de Lobos, Ribeira Brava, Ponta do Sol, Calheta, Porto Moniz, S. Vicente en Santana.

SAM

De bussen van SAM rijden in het oosten van Madeira. Ze rijden onder andere naar Caniço, Santa Cruz, Machico, Santo da Serra, Porto da Cruz en het vliegveld.

Horários do Funchal

De bussen van Horários do Funchal rijden in en rondom Funchal (geel), maar ook in het noordoosten (grijs). De laatste noemen ze de interurban bus en verbindt Funchal met de plaatsen Santana, Santo da Serra, Curral das Freiras, Arco de São Jorge, Camacha, São Jorge, Porto da Cruz en Santa Cruz.

EACL

De bussen van EACL rijden alleen rondom Funchal en Caniço.

Van en naar het vliegveld vanuit Funchal

Indien uw bestemming in Funchal is, kunt u vanaf het vliegveld gemakkelijk de bus nemen. Deze “Aerobus” van busmaatschappij SAM rijdt zeven dagen per week en vertrekt ieder uur vanaf de luchthaven en vanaf Praia Formosa. In ongeveer 30 a 45 minuten bent u bij het vliegveld of uw bestemming. Kaartjes kosten 5 euro voor volwassen en koopt u met contant geld in de bus. De bus stopt ook bij verschillende haltes in de zone waar de meeste hotels zich bevinden (zona hoteleira). Hieronder ziet de haltes waar de bus allemaal stopt.

aerobus route
halteplaatsen van de Aerobus op Madeira

Is uw bestemming niet Funchal en wilt u toch met de bus reizen vanaf het vliegveld. Kijk dan naar de buslijnen op de bovenstaande kaart. Buslijnen 20, 53, 113, 156 en 208 stoppen op het vliegveld.