Monumenten en kerken

Een eiland met een rijke geschiedenis heeft natuurlijk de nodige monumenten uit verschillende tijdsperioden. Uiteraard bevinden zich hieronder een aantal kerken, maar ook forten, stadspoorten en andere gebouwen. Hieronder vindt een overzicht van de mooiste monumenten en kerken die zich met name in en rondom Funchal bevinden. De straatnamen staan steeds achter het gebouw, zodat u makkelijk een mooie route kunt samenstellen.

Fort en paleis van São Lourenço
Fort en paleis van São Lourenço
Monumenten en kerken Funchal
Fort en paleis van São Lourenço – Avenida Zarco

Dit oorspronkelijke fort is in de loop der tijd omgebouwd tot paleis waar momenteel het ministerie van Madeira en het hoofdkwartier van het leger is gevestigd.  Het gebouw heeft zowel stijlkenmerken van de Portugese laatgotische periode als van de late renaissance. In het rijksmonument is ook een museum te bezoeken.

Fort São João Baptista (Pico) – Rua dos Frias

Dit fort is gebouwd aan het begin van de 17e eeuw om de stad te beschermen tegen aanvallen van piraten en zeerovers. Vanuit het fort heeft u prachtig uitzicht over de stad en de baai. Het fort is elke dag geopend en de toegang is gratis.

Mercado dos Lavradores – Rua Brigadeiro Oudinot

De boerenmarkt werd vanaf 1940 gehouden in deze markthal. Ben u op zoek naar vers eten en drinken, traditionele en regionale producten, dan u beslist deze markt bezoeken. Het markante gebouw is kenmerkend voor de Portugese Estado Novo-stijl. Fraaie tegelplateaus en beschilderingen versieren het gebouw.

Theater Baltazar Dias – Avenida Arriage

Dit theater uit 1888 is gebouw als eerbetoon aan de uit Madeira afkomstige 16e eeuwse toneelschrijver Baltazar Dias . De binnenkant van dit theater is zeker de moeite waard om te bekijken.

Stadspoort – Portão dos Varadouros

Deze poort aan de Largo dos Varadouros is een reconstructie uit 2004 van de oude stadspoort uit 1689.

Stadhuis Funchal
Stadhuis Funchal
Stadhuis Funchal – Praça do Município

Het stadhuis van Funchal is een prachtig gebouw met kenmerkende architectuur uit de late 18e eeuw. Voorheen was dit gebouw het paleis van de graaf van Carvahal. Op werkdagen worden rondleidingen gegeven.

Sé Kathedraal – Rua do Aljube

De Sé Kathedraal is de bekendste kerk van het eiland en een van de oudste gebouwen. Dit rijksmonument dateert uit het begin van de 16e eeuw (1514-1518). Ga ook zeker even binnen een kijkje nemen.

 São João Evangelista Kerk – Largo do Município

Dit is een monumentale kerk van de Jezuïeten uit de 17e eeuw. De kerk is vanwege de rijke versieringen en houtsnijwerk aan de binnenkant nog mooier dan aan de buitenkant.

 São João Evangelista Kerk
São João Evangelista Kerk
Overige kerken en monumenten in Funchal
  • 16e-eeuwse São Pedro kerk – R. de São Pedro
  • 16e-eeuwse Santa Clara kerk en klooster – Calçada de Santa Clara
  • Engelse kerk (1820) – Rua do Quebra Costas
  • Kerk van Socorro
  • 17e-eeuws Fort van São Tiago – Rua do Portão de São Tiago
Overige monumenten en kerken Madeira
Solar dos Herédias – Ribeira Brava

Solar dos Herédias aan de Rua Visconde was het onderkomen van de Francisco Correia Herédia, de stichter van het plaatsje Ribeira Brava. Het zalmroze gebouw dateert uit het einde van de 18e-eeuw en heeft een mooi aangelegde tuin met verschillende inheemse planten en bloemen.

Vuurtoren van Ponta do Pargo – Ponta da Vigia

Helemaal in het westelijk puntje van het eiland staat de vuurtoren van Ponta do Pargo. In het gebouw uit 1922 is ook een museum met als hoofdthema… vuurtorens.  Op werkdagen geopend en gratis toegang.

Vuurtoren van Ponta do Pargo
Vuurtoren van Ponta do Pargo
Het huis van Dr. Horácio Bento de Gouveia – Ponta Delgada

In dit huis, gelegen aan de ER 101 – Sítio dos Terços in Ponta Delgada, woonde Dr. Horácio Bento de Gouveia (1901-1983). Het huis dateert uit de 17e-eeuw en doet ook dienst als museum over de het leven van deze schrijver, dichter, journalist en leraar.

Christusbeeld – Ponta do Garajau

Dit veertien meter hoge beeld uit 1922 staat met zijn armen open naar de zee gericht. Vanaf deze plek heeft u een prachtig uitzicht over het zeereservaat van Garajau. U kunt met de nabijgelegen kabelbaan ook het strand bezoeken.

Fort van de Nossa Senhora do Amparo – Machico

Een verdedigingsfort uit het begin van de 18e eeuw. Het fort van Nossa Senhora do Amparo is een opvallend driehoekig en okergeel gebouw in de plaats Machico. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente.