Natuur op Madeira

De natuur op Madeira kenmerkt zich door unieke flora en fauna. Tot 1419 was heel Madeira bedekt door dichte bossen. Er was nauwelijks een onbedekt en onvruchtbaar gebied. Toen de eerste kolonisten naar Madeira kwamen begonnen deze op grote schaal bossen te verbranden om zo landbouw te kunnen bedrijven. Dit was vooral in het zuidelijke deel van Madeira. Het ruigere noordelijke deel van de archipel bleef onaangeroerd.

Gelukkig zijn door natuurbescherming de afgelopen decennia grote stukken natuur bewaard gebleven. In 1999 erkende UNESCO grote delen van Madeira als werelderfgoed. De overheid en inwoners van Madeira doen er veel aan om de de ecologische toestand van de archipel te behouden. Sommige gebieden zijn nauwelijks toegankelijk, zodat planten dieren hier ongestoord kunnen leven. De meeste parken en bossen zijn ook beschermd, zodat u kunt blijven genieten van het natuurschoon wat Madeira rijk is.

levada door de laurierbossen
Je kunt prachtig wandelen in de natuur op Madeira
Natuurgebieden Madeira

Ongeveer twee derde van Madeira bestaat uit beschermd natuurgebied. Dit natuurgebied werd in 1982 officieel opgericht onder de naam “Parque Natural da Madeira”. Het gebied bestaat uit verschillende natuurreservaten, beschermde landschappen en recreatiegebieden. Hieronder vallen onder andere het laurierbos (Floresta Laurissilva) van circa 15000 hectare, de Desertas en de Selvagens Eilanden, Ponta de São Lourenço, het natuurreservaat Garajau en het natuurreservaat Rocha do Navio. Hier vindt u een overzicht van de natuurgebieden op Madeira.

Natuur op Madeira – Flora

Het laurierbos, dat ooit nagenoeg het gehele eiland bedekte en Madeira ( betekent hout) haar naam gaf, staat inmiddels op de werelderfgoedlijst van Unesco. In het laurierbos staan verschillende bomen uit de laurierfamilie zoals de Canarische laurier (Laurus novo canariensis), de “stinklaurier”(Ocotea foetens), de Apollonias barbujana en de Persea indica. Naast het laurierbos bevinden zich diverse inheemse bomen planten op het eiland zoals de eucalyptus regnans, de lelietje-van-dalenboom (Clethra arborea) en de Picconia excelsa, een groenblijvende kleine boom uit de olijffamilie.

Qua endemische struiken kunt de volgende soorten aantreffen: de bezemdophei (Erica scoparia), de Madeiraanse bosbes (Vaccinium padifolium). Daarnaast zijn er diverse endemische mossen en kleine planten te vinden.

Uiteraard treft u ook de mooiste bloemen aan op het “bloemeneiland” zoals de zeldzame endemische orchidee “Goodyera macrophylla” en de endemische orhidee “Dactylorhiza foliosa”. Ook vindt u er zeeheide, de trompetbloem, verschillende rozensoorten, hortensia, hibiscus en de bougainvillea. En natuurlijk de prachtige paradijsvogelbloem!

Tip voor de liefhebber van bloemen is een bezoekje aan de Jardim Botânico da Madeira in Funchal. In deze botanische tuinen zijn meer dan 2000 verschillende exotische planten en bloemen uit de hele wereld te bewonderen.

De paradijsvogelbloem
De paradijsvogelbloem
Natuur op Madeira – Fauna

In tegenstelling tot diverse flora lijkt de fauna van Madeira niet veel voor te stellen. Er zijn inderdaad weinig opvallende zoogdieren te vinden. Verder dan wat wilde geiten, konijnen en vleermuizen zul hier niet aantreffen. Echter, de onderwaterwereld,  de vogels en voor de liefhebber de insectensoorten zijn zeer de moeite waard. Een speciale vermelding hier verdient de Madeira muurhagedis. Deze endemische hagedis, die veelal de kleur van zijn omgeving aanneemt, kom je vrij veel tegen op Madeira en wordt circa 20 cm lang.

Madeira hagedis
Madeira muurhagedis
Vogels op Madeira

Zin om vogels te spotten op Madeira? Er komen circa 200 vogels voor die op Madeira broeden of het eiland gebruiken als doortrek plaats. Er zijn drie inheemse vogelsoorten : De zeldzame freira, ook wel madeirastormvogel genoemd, de trocazduif en de madeiragoudhaan. Ook is de endemische ondersoort de Madeira vink te bewonderen. Een van de meest voorkomende roofvogels is de gewone buizerd en een ondersoort van de torenvalk (Falco tinnunculus canariensis). Andere vogels die te zien zijn: het roodborstje, de putter, de kneu, de grijze kwikstaart, de kanarie, de visdief, de noordse pijlstormvogel, de bulwers stormvogel en de rode patrijs.

Trocazduif
De trocazduif is een endemische duif en is het symbool van het Parque Natural da Madeira
Zeeleven rond Madeira

De wateren rondom Madeira kennen een grote diversiteit. Verschillende dolfijnen, walvissen, zeeleeuwen, haaien en schildpadden zwemmen rond de kust.  Indien u gaat duiken of snorkelen dan komt u misschien wel een van de volgende vissen tegen: de zwarte haarstaartvis of zwarte degenvis, kabeljouw, sardines, marlijnen, makrelen etc..De itajara, een grote zaagbaars, zwemt er ook. De zeldzame monniksrob gebruikt de rotsachtige kust van de Ilhas Desertas.

Meer weten over de natuur op Madeira? Bezoek dan de website van het Instituto das Florestas e Conservação da Natureza.

Zin om dolfijnen en walvissen te bekijken? Er zijn verschillende aanbieders van dolfijnen-en walvissen excursies.