Natuurgebieden van Madeira

Het natuurpark Madeira (Parque Natural da Madeira) is een beschermd natuurgebied dat bestaat uit verschillende natuurgebieden op Madeira. Het grootste natuurgebied is het laurierbos.  Daarnaast vallen ook het schiereiland Ponta de São Lourenço, Rocha do Navio, Garajau en de eilandgroepen Ilhas Desertas en de Ilhas Selvagens onder de beschermde status van het Natuurpark Madeira.

Laurierbos – Floresta Lauríssilva

Met een oppervlakte van circa 15duizend hectare is dit het grootste natuurgebied van Madeira. Het Laurierbos is een inheems bos dat circa 20 miljoen oud is. Het bos is opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco en maakt deel uit van het Natura 2000-netwerk. U vindt unieke flora en fauna in dit beschermde natuurgebied. Uiteraard verschillende laurierbomen, sommigen zijn honderden jaren oud, zoals de stinklaurier (Ocotea foetens) en de “vinhático” (Persea indica) en diverse kleurrijke struiken, bloemen, varens en mossen.

laurierbos Madeira
het mysieke laurierbos op Madeira

U komt er verschillende vogels tegen zoals de inheemse Trocazduif en het Madeiragoudhaantje en de Madeira vink.  Ook leven er meer dan 500 endemische soorten ongewervelde dieren, waaronder insecten, spinachtigen en weekdieren.

Het laurierbos ligt in het noorden van het eiland op een hoogte variërend van 200 tot 1300 meter. Het bos ligt dichtbij de plaatsen Santana, Sao Vicente en Porto Moniz U kunt heerlijk wandelen door het laurierbos. Er zijn verschillende levada’s in het bos aangelegd. Er lopen een aantal officiële PR wandelroutes door het gebied, zoals de PR6 en de PR 18. De sprookjesachtige sfeer die u tijdens de wandelingen ervaart wordt soms nog versterkt door de lage mist die in het bos blijft hangen.

Het schiereiland Ponta de São Lourenço

Het schiereiland Ponta de São Lourenço ligt helemaal in het oostelijke puntje van Madeira vlakbij de plaats Caniçal . Het totale oppervlakte, inclusief de kleine eilandjes voor de kust, is circa 33 vierkante kilometer.  Het is een ruig landschap met indrukwekkende kliffen waar u de goed de elementen van de natuur kunt waarnemen.  Er liggen diverse wandelpaden waaronder de PR8, de Vereda da Ponta de São Lourenço. Onderweg kunt u stoppen en genieten van de vele uitzichtpunten. Bij helder weer kunt u in het zuiden de Verlaten Eilanden (Ilhas Desertas) en in het noorden het eiland Porto Santo zien liggen.

Voor liefhebbers van vogelspotten is op het schiereiland genoeg te zien. Vogelsoorten zoals de distelvink (Carduelis carduelis parva), de kanarie (Serinus canaria), de torenvalk (Falco tinunculus), de rotsmus (Petronia petronia) en de zeldzame Berthelots pieper (Anthus berthelotii) kunt u tegenkomen. Ook verschillende beschermde zeevogels nestelen hier, het madeirastormvogeltje (Oceanodroma castro), de Kuhls pijlstormvogel (Calonectris borealis) en de Bulwers stormvogel (Bulweria bulwerii).  Ook de madeirahagedis zult u hier tegenkomen.

Ponta de São Lourenço
Natuurgebieden op Madeira: Ponta de São Lourenço
Rocha do Navio

De natuurgebied ligt vlakbij de plaats Santana in het noorden van Madeira. Het heeft een oppervlakte van dan 1700 hectare maar bestaat voor het grootste deel uit een zeereservaat. U kunt het natuurgebied bezoeken met de kabelbaan Rocha do Navio. Ook zijn er boot tripjes te boeken. Vissen is er uiteraard verboden.

Reserva Natural Parcial do Garajau

Dit zeereservaat ligt aan de zuidkust van Madeira ten oosten van Funchal tot de kust bij Santa Cruz. Het is een populaire plek om te duiken op Madeira. Grote vissen zoals de mantarog zijn hier te zien. Over land kunt u Garajau bezoeken via het strand van Garajau. Hier is ook een duikcentrum gevestigd. U kunt ook het uitzichtpunt bezoeken “Miradouro do Pináculo”.