Porto Santo

Het kleinschalige eiland Porto Santo ligt circa 45 km ten noordoosten van het eiland Madeira. Het eiland is heuvelachtig (in het noordoosten) en kent een prachtig negen kilometer lang (goudgele) zandstrand in het zuidwesten (“Praia Dourada”). Porto Santo wordt hierdoor ook wel “het gouden eiland” genoemd. De Pico do Facho is met zijn circa 500 meter het hoogste punt van het eiland. De grootste plaats (hoofdstad) is Vila Baleira en er wonen circa 5500 mensen.

Klimaat Porto Santo

Het klimaat is naast het unieke landschap de grootste toeristische trekpleister van het eiland. Gemiddeld is de hoogste temperatuur in de maanden augustus en september ongeveer 25 °C. Het zeewater is dan een graad of 24. De laagste temperatuur is ongeveer 13 °C, welke in de loop van januari tot maart kan worden bereikt.

porto santo strand
Porto Santo heeft prachtige stranden
Stranden van Porto Santo

Een vakantie in Porto Santo is niet compleet zonder te genieten van het zalige water en de serene kust. De stranden van dit eiland worden beschouwd als een van de mooiste stranden van Europa. Ze zijn schoon en rustig en worden bovendien goed onderhouden. De negen kilometer lange zandstranden trekken naast toeristen ook lokale dagjesmensen uit Madeira zelf aan. Aan de kust zijn tevens een aantal hotels, restaurants en cafés te vinden.

Vila Baleira

Vila Baleira is de kleine lieflijke hoofdstad van Porto Santo. Dit is waar de meeste bewoners hun permanente verblijf hebben en het is ook de plek die toeristen gebruiken als uitvalsbasis. Hier zijn ook restaurants en winkels te vinden. Tijdens vrijdag- en zaterdagavond verandert deze plek in een uitgaan hotspot. Vila Baleira staat ook bekend als de woonplaats van Christoffel Columbus. Zijn voormalige woonhuis is nu omgebouwd tot museum en jaarlijks wordt in Vila Baleira het Columbus festival gehouden.

Activiteiten op Porto Santo

Op Porto Santo kunt u, naast heerlijk relaxen op het goudkleurige zandstrand, allerlei activiteiten ondernemen. Uiteraard kunt u hier duiken, snorkelen, vissen, zeilen, windsurfen en nog veel meer watersport activiteiten ondernemen. Ook kunt u heerlijk wandelen, fietsen en paardrijden.

Ook om te golfen bent u hier aan het goede adres. Het eiland heeft de grootste golfbaan van Madeira “Porto Santo Golfe”. De baan is ontworpen door de Spaanse golfkampioen Ballosteros. het golfcomplex heeft zowel een 18 holes als een 9 holes golfbaan (pitch & putt). In 2009 werd de Madeira Open, dat deel uitmaakt van de Europese tour, hier gehouden.

Het gematigd klimaat is perfect voor outdoor activiteiten. In augustus komen veel jongeren vanaf Madeira naar Porto Santo om hier te feesten. Gezellig, maar indien u een rustige vakantie wilt, dan kunt u beter deze periode vermijden (of in ieder geval de haven en het strand).

Reizen naar Porto Santo

Porto Santo is uitermate geschikt voor een heerlijke strandvakantie of een dagtrip vanaf Madeira. Het eiland is goed te bereiken met de veerboot vanuit de haven van Funchal (circa 2 uur varen) of per vliegtuig vanaf de luchthaven van Funchal (circa 20 minuten vliegen). Het vliegveld van Porto Santo biedt naast binnenlandse vluchten (Ponta Delgada, Lisbon, Oporto and Faro) ook regelmatig internationale vluchten aan (Engeland, Italië, Duitsland, Spanje, België en Frankrijk). Lees hier meer over het reizen naar Porto Santo.

Bezienswaardigheden Porto Santo

Voor meer informatie kunt u terecht bij het VVV kantoor:

Porto Santo tourist office
Av. Dr. Manuel Gregório Pestana Júnior
9400-171 Porto Santo
Tel: +351 291 985 244