Stranden en zwembaden Porto Santo

Porto Santo heeft een negen kilometer lang zandstrand dat tot de mooiste stranden van heel Portugal behoort. Vanwege de vorming van het zand door fossielen en kalk wordt aan het zand therapeutische en geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, onder andere goed voor de huid en reumatische aandoeningen. Het goudgele zand en het warme heldere blauwe water maakt Porto Santo echt een eiland voor een strandvakantie. De meeste hotels en vakantiewoningen zijn ook gelegen aan deze kant van het eiland. Het strand loopt vanaf de haven in het zuidoosten van het eiland tot het uiterste puntje in het zuidwesten “Ponta da Calheta”. Het is onder te verdelen in zeven stukken strand die van oost naar west hieronder worden beschreven.

goudgele zand Porto Santo
Aan het goudgele zand in Porto Santo worden geneeskrachtige eigenschappen toegekend…
Het gouden strand van Porto Santo
Praia do Penedo

Een rustig strand aan ten oosten van Vila Baleira.

Strand van Fontinha

Het strand van Fontinha ligt tussen de pier “Cais do Porto Santo” en het hotel “Torre Praia”. Dit is in het hoogseizoen een van de drukste stranden van het eiland. Voor het hotel is er een bar en restaurant. Ook zijn er openbare toiletten en kleedruimten aanwezig en kunt u ligstoelen en parasols huren. In het hoogseizoen is er een strandwacht en EHBO post aanwezig.

Strand van Pedras Pretas

Dit stuk strand is populair onder de lokale bevolking. Er liggen verspreid zwarte rotsen en stenen op het strand. In het hoogseizoen is er een strandwacht en EHBO post aanwezig. Aan de west- en oostzijde is er een bar en restaurant aanwezig.

Stranden Porto Santo
Strand op Porto Santo met op de achtergrond Ponta da Calheta en het eiland Cal
Strand van Ribeiro Cochinho

Dit strand ligt in de nabijheid van het  hotel Vila Baleira.

Strand van Ribeiro Salgado

Klein stuk strand van circa 100 meter tegenover het Hotel Pestana Porto Santo. Een bar met terras is aanwezig.

Strand van Cabeço da Ponta

Dit stuk strand wordt vooral gebruikt door de hotelgasten van nabij gelegen grotere hotels.

Strand van Calheta

Het strand van Calheta is gelegen in het uiterste zuidwestelijke puntje van het eiland. Het strand wordt naar de punt steeds rotsachtiger. Voor snorkelaars is dit dan ook een goede plek. Vanaf het strand heeft u een mooi uitzicht over het eiland “Cal”.

Overige stranden op Porto Santo

Voorbij de Ponta da Calheta, in het zuidwesten, vindt u een klein strandje genaamd Praia do Zimbralinho. U kunt vanaf de  parkeerplaats naar het baaitje wandelen. Dit is ook een geschikte plek om te snorkelen. Aan de noordoostkust vindt u nog het rustige strandje van Porto De Frades. Het strand bestaat uit een mix van zand, kiezels en rotsen.

Zwembaden in Porto Santo

Er zijn op Porto Santo geen openbare buiten zwembaden. Wel is er een gemeentelijk zwembad in Vila Baleira aan de Estr. José António Taboada. Uiteraard beschikken diverse hotels en accommodaties over een zwembad. Speciale vermelding verdient het Vila Baleira Thalasso & Spa Centrum. Dit wellness centrum ligt vlakbij het gelijknamige hotel op circa vier kilometer van het centrum van Vila Baleira, maar is ook los te bezoeken. Hier kunt u genieten van heerlijke behandelingen met het speciale mineraalrijke zand en water of relaxen in de verschillende baden en sauna’s.

Er zijn twee natuurlijke zwembaden. Dit zijn zoutwaterbaden die in verbinding staan en gevuld worden met zeewater. De Piscinas Naturais do Porto dos Frades vindt u aan de oostkant van het eiland. U kunt de natuurlijke baden bereiken vanaf de parkeerplaats vanaf het gelijknamige strand. In het noorden van het eiland vindt de natuurlijke baden van Salemas.

Kijk hier voor een overzicht van de stranden op Madeira.

Kijk hier voor een overzicht van zwembaden in Madeira.