Stranden op Madeira

Madeira heeft geen natuurlijke goudgele zandstranden. Hiervoor zult u Porto Santo moeten bezoeken. De meeste stranden op Madeira zijn kiezelstranden afgewisseld met rotsen en stenen. Madeira is dan misschien niet een bestemming voor een strandvakantie, toch kent het eiland wel degelijke mooie stranden en zelfs een paar zandstranden. Ook zijn er verschillende (natuurlijke) zwembaden waar heerlijk beschut in de zee kunt zwemmen. Hieronder volgt een overzicht van de mooiste stranden op Madeira.

strand van Caniçal
strand van Caniçal
Zandstranden op Madeira

Madeira heeft vijf zandstranden. Twee van deze stranden hebben (geïmporteerd) geel zand, namelijk het strand bij Calheta en het strand van Machico.

Strand van Calheta – Praia Calheta

Het strand van Calheta is aangelegd met zand uit de Sahara en is ongeveer 100 meter lang. Het ligt naast Porto Recreio, de jachthaven van Calheta, op ongeveer 45 minuten rijden vanuit Funchal. Het strand ligt omsloten door golfbrekers zodat de zee vrij rustig is. U kunt hier ligstoelen en parasols huren. Er is ook een bar en een duikcentrum.

Strand van Machico – Banda d’ Além

Het zandstrand bij Machico heet Banda d’ Além en ligt tegen de jachthaven van Machico. Het is vanuit Funchal een klein half rijden naar dit strand. Er is een restaurant en een ijswinkel vlakbij het strand. Ook is er een vrij grote parkeervoorziening. Naast het strand ligt het zwarte kiezelstrand Praia de S. Roque, dat een populaire surfplek is voor (beginnende) surfers.

Strand van Funchal – Praia Formosa

Praia Formosa is een groot strand in het westen van Funchal dat bestaat uit zwart zand en kiezels. Het ligt aan de “Lido Promenade” die helemaal doorloopt tot aan Câmara de Lobos. Er zijn verschillende bars en restaurants. Ook is een EHBO en reddingsbrigade in het hoogseizoen.

Strand van Caniçal

Dit kleine zandstrand ligt helemaal in oosten van het eiland vlakbij de Ponta de São Lourenço. Het heeft voor Madeira vrij licht natuurlijk zand . Er is een kleine parkeerplaats en een restaurant. In het hoogseizoen kunt u ook ligstoelen en parasols huren.

Strand van Seixal – Praia do Porto do Seixal

Het kleine strand ligt even ten oosten van de plaats Seixal in het noorden van Madeira. Het zwarte zandstrand wordt omringd door prachtige groene bergen en een golfbreker. Dit zorgt ervoor dat de stroming en golven wat minder sterk zijn dan aan de rest van de noordkust.  Er zijn ook buitendouches.

Overige stranden van Madeira                                                                                                                  
Stranden aan de noordkust van Madeira

Strand Praia Alagoa – Porto da Cruz

Bewaking tijdens de zomer, kleedruimtes, speeltuin, barretjes en restaurants. Het strand is populair onder surfers.

Strand van Laje – Seixal

Klein verscholen kiezelstrand dat verscholen ligt tussen de rotsen. Er is een bar aanwezig.

strand van Santa Cruz
Palmbomen langs het strand van Santa Cruz
Stranden aan de oostkust van Madeira

Palmeiras strand – Santa Cruz

Een kiezelstrand met palmbomen vlakbij het vliegveld van Madeira. Behalve van het strand kunt u genieten van de spectaculaire landingen van vliegtuigen. Er zijn diverse barretjes en restaurants nabij het strand.

Het strand van Garajau – Caniço

Het strand van Garajau ligt even ten zuiden van Caniço op ongeveer kwartiertje rijden van Funchal. U kunt dit strand bezoeken via het wandelpad vanaf de parkeerplaats, maar leuker is het om de kabelbaan te nemen. Dit strand ligt in het natuurreservaat van Garajau en dit is een populaire duikbestemming. Er is dan ook een duikschool aanwezig op het strand.

Het strand van Reis Magos – Caniço

Dit schone strand met grote kiezelstenen ligt ook in het het natuurreservaat van Garajeu. Er zijn twee restaurants vlakbij het strand. Er is ook een duikschool aanwezig.

Stranden aan de zuidkust van Madeira

Strand van Fajã dos Padres – Quinta Grande

Ten westen van het uitzichtspunt Cabo Girão ligt dit kiezelstrand dat alleen via een kabelbaan te bereiken is. Op het strand en bovenaan bij de kabelbaan is een restaurant aanwezig.

Strand van Ribeira Brava

Dit strand heeft een mix van zwart zand en kiezels. Het wordt beschermd door een golfbreker. Er zijn verschillende voorzieningen op de boulevard bij het strand van Ribeira Brava.

Strand van Calhau da Lapa – Ribeira Brava

Dit kleine rotsachtige strand is alleen per boot bereikbaar of te voet via een steile afdaling (en klim terug!). U wordt wel beloond door het heldere water en de rustieke omgeving. Er is een stenen plateau aanwezig om het water makkelijk in en uit te gaan.

Strand van Ponta do Sol

Een idyllisch Strand in een kleine baai in het plaatsje Ponta do Sol. Het kiezelstrand wordt beschermd door een golfbreker. Ook is er een spectaculaire stenen pier in zee gebouwd waarbij u bij een rustige zee ook het water in kunt gaan. Er zijn diverse voorzieningen aanwezig.

Strand Ponta do Sol
Het idyllische strand van Ponta do Sol

Strand van Anjos – Serrado e Cova

Een smal langgerekt strand met grote kiezelstenen.

Strand van Madalena do Mar

Een langgerekt kiezelstrand in het zuiden van Madeira. Er zijn enkele barretjes en restaurant in de buurt van het strand

Strand van Ribeira das Galinhas – Paúl do Mar.

Langgerekt strand in het zuidwesten van Madeira. U kunt via een stenen pier het water betreden.