Surfen op Madeira

Madeira mag inmiddels een echt surfeiland genoemd worden. Sinds 1970, toen de surfcommunity neerstreek bij de bekende surf hotspots Jardim do Mar, Paul do Mar, en Ponta Pequena, heeft Madeira zich ontwikkeld als een surfbestemming van wereldklasse. Niet voor niets werd in 2001 het WK “Big Wave” op Madeira gehouden.

Surfers van de hele wereld komen naar dit eiland om te genieten van het heerlijke klimaat in combinatie met de fantastische golven. De wind waait hier altijd en “de swell” komt uit de Noord-Atlantische Oceaan. Er zijn zowel locaties te vinden met “reef breaks” als “point breaks”. Op het eiland zijn surfspots te vinden voor beginners tot en met zeer ervaren surfers.

surfen op madeira
Fantastisch surfen op Madeira
De beste surfspots op Madeira

Wat de beste surfspot is hangt natuurlijk of van uw niveau en uiteraard van het weer en de swell. Een goede website met weersvoorspellingen en complete actuele surfcondities is de website Magicseaweed.com.

Voor beginners zijn er vier goede locaties op te leren surfen op Madeira. De golven zijn niet al te hoog, de stranden liggen beschut en er zijn niet of nauwelijks rotsformaties die moeten worden vermeden. Op alle locaties kunt u surfles nemen.

  1. Porto da Cruz  – Praia da Alagoa
  2. Porto da Cruz – Praia da Maiata
  3. Machico – Praia de Machico
  4. Seixal – Porto de Abrigo

De beste surfspots vinden we in het westen van Madeira. Ervaren surfers komen aan hun trekken in de wateren rondom Paul do Mar, Ponta Pequena, Porto Moniz en Jardim do Mar. Golven van 2 tot 5 meter zijn hier geen uitzondering.  Andere goede surfspots zijn te vinden bij Ponta do Sol (Lugar do Baixo) en  São Vicente (Fajà da Areia).

surfles madeira
Neem surfles op Madeira!
Leren surfen op Madeira

Uiteraard kunt u leren surfen op Madeira. U kunt les nemen voor een paar uur, een dag of een hele week. Er worden ook verschillende surfcamps georganiseerd op het eiland. De prijzen voor een surfles variëren van ongeveer 50 euro per persoon in een groepsles tot ongeveer 125 euro voor een privéles. Het zal u niet verbazen dat de meeste surfscholen zich bevinden rondom de boven genoemde beginner spots Porto da Cruz, Machico en São Vicente. Met name in Porto da Cruz vindt u veel surfscholen.

De volgende surfscholen op Madeira hebben goede recensies:

Porto da Cruz

Madeira New Wave
Madeira SurfCamp
Calhau Surf School
Salty
Surf Clube da Madeira

Machico

Aroundfreedom Surf School

São Vicente

Madeira Surf Center