Tuinen en parken

Madeira staat bekend als het bloemeneiland. Het klimaat en de vruchtbare bodem is erg gunstig voor bloemen en planten, die hier het hele jaar door te bewonderen zijn. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat er tientallen tuinen en parken op Madeira te vinden zijn. In de meeste plaatsen op Madeira is wel een park of tuin te vinden. Tuinen en parken waar u heerlijk kunt wandelen en genieten van de bloemen, planten en… mensen. De meeste tuinen en parken zijn gratis toegankelijk. Alleen voor sommige speciale botanische tuinen moet u entreegeld betalen. Als u van bloemen houdt dan is het Bloemenfestival een aanrader. Dit is een van leukste en kleurrijkste festivals op Madeira.

Hieronder vindt u een een selectie van de grootste en mooiste tuinen en parken op Madeira.

botanische tuin madeira
botanische tuin op Madeira
Tuinen en parken in de omgeving van Funchal
Botanische tuinen Monte

Waarschijnlijke de bekendste tuinen van het eiland met een totale oppervlakte van circa vijf hectare. Niet alleen vanwege de prachtige botanische tuinen, maar ook vanwege de manier waarop de mensen deze tuin bezoeken. Namelijk met de kabelbaan vanaf Jardim do Almirante Reis, vlakbij de jachthaven. U koopt een combi-ticket voor de kabelbaan en entree van de tuinen voor 31,40 euro. U kunt de botanisch tuin ook bereiken met de bus (lijn 30 en 31) of een taxi nemen. Koopt u los een kaartje voor de botanische tuinen dan betaalt u 6 euro per persoon.

In de tuinen, die over meerdere verdiepingen zijn aangelegd, groeien meer dan 2000 exotische bloemen en planten uit alle hoeken van de wereld. Uiteraard ziet ook de planten en bloemen die endemisch zijn voor Madeira (alleen in Madeira voorkomen).  De botanische tuinen zijn elke dag geopend van 9u tot 18u.

Tropische tuinen Monte Palace

Deze tropische tuinen zijn te bezoeken als u halverwege de kabelbaan uitstapt. In de zeven hectare grote tuinen kunt u de bijzondere palmvarens “Encephalartos” bewonderen. Er zijn ook veel planten uit het Laurierbos te zien, maar bijvoorbeeld ook Azalea’s en orchideeën uit de Himalaya.  Er is ook een museum waar u mineralen en Afrikaanse kunst kunt bewonderen. Een kaartje kost 12,50 euro en de tuinen zijn het hele jaar geopend. Meer informatie vindt u op de website. U kunt vanaf de tuinen ook weer terugkeren in een unieke rieten slee (de toboggan) bestuurd Carreiros do Monte.

Park Santa Catarina

Dit is het grootste park van de stad. Het ligt tussen de jachthaven en Avenida do Infante.  Grote gazons omringd door talrijke bomen, struiken en bloemen kenmerken dit stadspark. In het park is het standbeeld van Christoffel Columbus te bewonderen. Ook is er een grote vijver met fonteinen aangelegd.

Jardim Municipal do Funchal

Klein stadspark in het oude centrum van Funchal dat populair is bij de lokale bevolking. Hier staan onder andere de Drakenbloedboom en enkele beelden, o.a. van Simon Bolivar. Er zijn diverse barretjes in de bebouwing rondom het park.

Tuinen van Palheiro

Iets minder bekend, maar zeker niet minder mooi, zijn de botanische tuinen van Palheiro, gelegen op het gelijknamige landgoed. De tuinen liggen even ten noordoosten van Funchal op circa vijfhonderd meter boven zeeniveau. U kunt hier onder meer genieten van de hibiscus, de bougainville en camelia’s. De botanische tuin is elke dag geopend van 9u tot 17u. Een ticket kost 10 euro per persoon. Meer informatie vindt u op de website van het landgoed.

hibiscus madeira
hibiscus Madeira
Overige tuinen en parken op Madeira
Ecologisch park van Funchal – Parque Ecológico do Funchal

Het ecologische park van Funchal ligt op 20 minuten rijden ten noorden van Funchal. Het heeft een oppervlakte van circa 1000 hectare. Er zijn enkele zeldzame inheemse planten en bomen te vinden zoals het lelietje-van-dalen, de eucalyptus regnans en de Canarische laurier. U kunt de waterval Poco do Cabo bezoeken of één van de observatieplatformen waarvandaan u een prachtig uitzicht heeft over Funchal en de kust. De bekendste zijn de “Miradouro do Curral dos Romeiros “ op de berg Pico Alto en Miradouro do Terreiro Da Luta. Er zijn veel wandelpaden en locaties om te picknicken. Waaghalzen kunnen hier doen aan canyoning.

Bospark van Ribeiro Frio – Parque Natural do Ribeiro Frio

Even ten noorden van het ecologisch park ligt het bospark van Ribeiro Frio ook aan de ER 103. Het is onderdeel van het natuurgebied Laurierbos – Floresta Lauríssilva . Hier kunt u genieten van de inheemse beplanting en dieren van Madeira. De wandelroutes PR10 en PR 11 lopen door dit park. Bezoekers ouder dan 12 jaar betalen 1 euro voor de toegang. Er is een parkeerplaats, maar u kunt ook de buslijnen 56,103 en 138 nemen.

Themapark Madeira – Santana

Het themapark Parque Temático da Madeira van circa vijftien hectare is verdeeld in verschillende gebieden. Het bekendste zijn misschien wel de traditionele huisjes met de vrolijke kleuren en rieten daken. U kunt de huisjes van buiten en van binnen bezichtigen. In het park zijn tuinen aangelegd met inheemse bloemen en planten. Ook zijn er diverse paviljoens waar u meer te weten komt over de geschiedenis en tradities van Madeira. Er is restaurant, een speeltuin, een doolhof, een meer waar roeibootjes gehuurd kunnen worden en een replica van de oude Monte-trein. Het park is dagelijks geopend van 10u tot 18u. Het adres is Estrada Regional 101, Fonte da Pedra, 9230-098 Santana. Tickets kosten 6 euro voor volwassen en 4 euro voor kinderen van 5 tot 14 jaar. Tot 5 jaar zijn kinderen gratis.

santana traditioneel huisje
traditioneel huisje in Santana
Botanische tuin van Quinta Splendida – Caniço

De botanische tuin van Quinta Splendida behoort tot naastgelegen gelijknamige hotel. Meer dan duizend planten- en bloemsoorten zijn te bewonderen in de tuin van circa drie hectare groot. De tuin is zo aangeplant dat er in ieder seizoen bloeiende planten en bloemen te zien zijn. Het adres is de Estrada Ponta da Oliveira 11 in Caniço. De toegang is gratis.

Educatiecentrum van Prazeres

Het educatiecentrum Quinta Pedagógica dos Prazeres is een educatiecentrum om de lokale bevolking en bezoekers bekend te maken met het milieu en de natuur. Er is bezoekerscentrum, een herbarium, een kruidentuin, een kleine botanische tuin en een theehuisje. Er worden verschillende ambachtelijke natuurlijke producten gemaakt zoals cider, likeuren, jam en azijn. Deze kunt u hier ook kopen. Het adres is Rua da Igreja 3, 9370-626 Prazeres, Calheta. Meer informatie vindt u op de website.