Vogels kijken

Madeira heeft prima locaties om vogels te kijken (birdwatching). Het landschap is zeer divers. Er zijn bossen, heuvels, weilanden en natuurlijk de kust. Dit zorgt voor een grote verscheidenheid aan vogelsoorten op Madeira. Er zijn circa 45 broedvogels op de Madeira archipel en ongeveer 200 trekgasten. Diverse bedrijven bieden georganiseerde (dag)tochten aan om vogels te observeren en te fotograferen. Leuk om veel te leren over de vogels op Madeira in hun natuurlijke omgeving.

Beschermde natuurgebieden voor vogels

De overheid van Madeira doet veel aan natuurbescherming en steekt veel energie in het behoud van de kostbare flora en fauna. Binnen deze archipel zijn er vier speciaal beschermde gebieden, Zonas de Proteção Especial (ZPE). Dit zijn het Laurier Bos, Ilhas Desertas, Ilhas Selvagens en het Centraal Massief. Vogels en andere dieren kunnen hier ongestoord vertoeven.

Afgezien van de ZPEs zijn er ook speciale vogelgebieden, de zogenaamde IBA’s (Important Bird Areas). Dit zijn de gebieden die specifiek zijn aangewezen als veilige haven van een groot aantal vogelsoorten. De 8 IBA’s zijn de eilandjes rond Porto Santo eiland, de Selvagens Eilanden, Desertas eilanden, West-Porto Santo, Ponta de São Lourenço, Ponta do Pargo, het Laurierbos en het Centraal-bergmassief.

Hoewel deze gebieden zorgvuldig beschermd worden is het nog steeds mogelijk deze gebieden te bezoeken. Sommige gebieden vereisen wel een speciale vergunningen om er te mogen komen. Verschillende bedrijven bieden georganiseerde (dag) tochten voor vogelobservatie en -fotografie wat toegang tot deze gebieden ook makkelijker maakt.

Madeira vink
Madeira vink
Endemische Vogelsoorten Madeira

Madeira heeft 3 endemische vogelsoorten (dit zijn dus vogels die alleen op Madeira te zien zijn). Dit zijn de Trocaz duif (Columba trocaz), de Freira of (Zino’s) Madeirastormvogel (Pterodroma Madeira) en de Madeiragoudhaan (Regullus madeirensis). Daarnaast kent madeia 6 endemische ondersoorten: de kerkuil (Tyto alba schmitzi), de Buizerd (Buteo buteo), de Madeirese vink (Fringilla coelebs maderensis), de Grote Gele kwikstaart ( Motacilla cinerea schmitzi), de Kneu (Carduelis cannabina guentheri) en de Rotsmus (Petronia petronia petronia).

Ook komen op Madeira vogels voor die endemisch zijn voor Macaronesië. Tot Macaronesië behoren naast Madeira, de Canarische Eilanden, de Azoren en Kaapverdië.  De vogels die op Madeira voorkomen zijn de Kanarie (Serinus canaria), de Kaapverdische stormvogel (Gon-gon Pterodroma feae), de kleine pijlstormvogel,(Puffinus baroli), het madeirastormvogeltje (Oceanodroma castro), de madeiragierzwaluw (Apus unicolor) en de berthelots pieper (Anthus berthelotii). Ook zijn er een twaalftal endemische Macaronesische ondersoorten waaronder de Goudvink (Carduelis carduelis parva), de Sperwer (Accipiter nisus granti) en de Geelpootmeeuw (Larus michahellis atlantis).

Tip: Een goede website met veel informatie over de vogels die op Madeira voorkomen is Madeirabirds.com (Engelstalig).

Tip: op deze website (Engelstalig) vindt u informatie waar u welke vogels kunt spotten.

Beste reistijd om vogels te spotten

De beste reistijd om vogels te bekijken op Madeira is van juni tot en met september.  In deze periode heeft u de meeste kans om alle landvogels en de endemische soorten te zien. Ook broeden in deze periode de meest bijzondere zeevogels. Bent u vooral geïnteresseerd in zeevogels dan kunt het beste eind augustus tot en met de eerste twee weken van september een vogelvakantie op Madeira boeken. Bent u vooral geïnteresseerd in de bijzondere trekgasten, dan kunt het beste in de lente of herfst de eilanden bezoeken.