Wandelen op Madeira

Wandelen op  Madeira is de beste manier om van de prachtige natuur en het landschap te genieten. U kunt heerlijk wandelen in de bergen, langs de kust of in de vele bossen, tuinen en parken. Dankzij het milde klimaat is Madeira de bestemming voor mensen die van de wandelen houden. Er zijn wandelroutes voor ieder niveau en met verschillende afstanden. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat er diverse reisorganisaties zijn die een speciale wandelvakantie naar Madeira aanbieden.

Levada’s Madeira

Veel wandelingen op Madeira volgen de zogenaamde levada’s. Dit zijn irrigatiekanalen die het water vanuit de bergen naar de lager gelegen landbouwgronden brengen. Vroeger waren dit de suikerriet plantages, nu vooral de bananen plantages en wijngaarden. Inmiddels heeft Madeira een netwerk van levada’s van 3000 kilometer! Ze lopen dwars door de natuurgebieden van Madeira. Naast de levada’s werden smalle paden aangelegd voor onderhoud. Omdat de grote levada’s een gering verval hebben zijn de wandelpaden ernaast ook vrij vlak. Ideaal om te wandelen dus.

levada madeira
Wandelen op Madeira langs de levada’s
Wandelroutes op Madeira

Op Madeira zijn er wandelroutes van verschillende lengte en moeilijkheidsgraad. In totaal zijn er meer dan 700 wandelroutes. Beginnende wandelaars kunnen vlakke en korte routes lopen, maar ook de fanatieke wandelaar komt aan zijn trekken. Lange en steile wandelingen zijn er genoeg. Eventueel kunt wandelen combineren met abseilen en zwemmen door mee te gaan met een excursie canyoning.

De officiële PR wandelroutes

Er zijn 27 officiële wandelroutes op Madeira en 3 op Porto Santo. Deze worden aangegeven met de letters “PR” of “PS” gevolgd door een cijfer die correspondeert met het wandelgebied. Zo liggen de PR6 routes allemaal in het gebied rond Rabaçal. Verder wordt er nog onderscheid gemaakt tussen de “gewone” routes over wandelpaden (Caminho of Verada) en de wandelroutes langs de levada’s. De PR-routes zijn allemaal goed bewegwijzerd. Op de officiële website van Madeira vindt u een overzicht van alle PR-routes met (Engelstalige) beschrijving en een routekaart. Ook kunt u de wandelingen filteren op gebied en moeilijkheidsgraad. Hier vindt u een brochure van Madeira met alle PR wandelroutes.

PR wandelroutes madeira
De PR wandelroutes op Madeira zijn goed bewegwijzerd
Populaire wandelroutes op Madeira

PR 6 Levada das 25 fontes (Rabaçal – 25 Fontes)

De wandeling start langs de weg ER 110 in het plaatsje Rabaçal. Halverwege de wandeling kunt u kiezen om langs de Levada do Risco te lopen om te eindigen bij een indrukwekkende waterval (PR 6.1). Als u de PR 6 blijft volgen eindigt u bij Lagoa das 25 fontes. Dit is een mooi meertje die gevoed wordt door de 25 waterbronnen afkomstig van het Paul da Serra plateau. Beide wandelingen zijn van een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Op de terugweg zult u moeten klimmen en trappen moeten lopen om het hoogteverschil te overwinnen. Vanaf het eindpunt loopt u dezelfde weg terug. De PR 6 wandeling duurt ongeveer 3 uur. De PR 6.1 ongeveer 2 uur. U kunt eventueel ook beide wandelingen combineren. Om de wandeling makkelijker en korter te maken kunt u de eerste 2 kilometer met een busje afleggen. Deze rijdt elke dag om de 10 minuten.

PR1 – Vereda do Areeiro

Deze wandeling verbindt de hoogste bergtoppen van Madeira met elkaar, de Pico do Areeiro en de Pico Ruivo. Het is een pittige wandeling, met veel dalen en stijgen, van ongeveer 3,5 uur. De uitzichten onderweg zijn schitterend. Dit gebied is ook het broedplaats van de bijzondere madeirastormvogel. Let op, het eindpunt is niet hetzelfde als het beginpunt. U zult dus vervoer moeten regelen als niet dezelfde weg terug wilt lopen. Kijk hier voor de verschillende buslijnen op Madeira.

pico-ruivo madeira
Pico Ruivo Madeira
Makkelijke wandelroutes Madeira

PR10 – Levada do Furado

Deze levada wandeling start in Ribeiro Frio en eindigt in Portela langs de weg ER102. De hele route is ongeveer 11 km lang en duurt ongeveer 4 uur. Dit is de perfecte keuze voor mensen die willen genieten van de rijke flora en fauna die Madeira rijk is, aangezien deze wandelroute het Laurisilva Bos doorkruist. Bij het eindpunt is een bushalte van de buslijn 53.

PR11 – Vereda dos Balcões

Wandelt u liever een kortere route? Dan zou u de PR11 kunnen wandelen langs de levada Serra do Faial. Deze route is 3km (heen en terug) en brengt u naar uitzichtpunt “Balcões belvedere”. Hier heeft u schitterend uitzicht over de vallei van Ribeira da Metade.

Wandelen op Porto Santo

U kunt op Porto Santo heerlijke strandwandelingen maken. Maar, het wandelen op Porto Santo beperkt zich niet tot een wandeling op het strand. Er zijn diverse wandelroutes die u kunt lopen, zoals de Pico do Castelo (PS2), met circa 4 km de langste wandeling op het eiland. U kunt ook kiezen voor de route naar “Pico de Ana Ferreira”,  waar u aan het einde van de wandeling kunt genieten van de vulkanische gesteenten en formaties. Andere wandelroutes in Porto Santo zijn Pico do Castelo (PS3) ten zuiden van  Pico do Facho en de wandeling naar Pico Branco en Terra Terra Chã (PS1).

wandelen op madeira
Wandelen op Madeira
Tips voor het wandelen op Madeira

U kunt het hele jaar door wandelen op Madeira. Het beste weer is echter tussen april en oktober. In deze maanden is de temperatuur het meest aangenaam en de kans op neerslag het kleinst. Dat gezegd hebbende, er is niets zo veranderlijk als het weer op Madeira. Neem dus altijd een warme trui, windjack en/of regenjack mee. Bekijk voor vertrek ook altijd even naar de weersvoorspelling in het gebied waar u gaat wandelen.

Informeer of de route wel open is en plan hoe u bij het startpunt komt en vanaf het eindpunt weer terug. Bij de meeste officiële wandelroutes zijn er bushaltes bij deze punten. Vermijd de drukte door in de vroege ochtend of late middag te gaan wandelen.

Er zijn uitstekende wandelgidsen en wandelkaarten van Madeira verkrijgbaar. Een goede Nederlandstalige wandelgids is die van Rother, met de mooiste levada- en bergwandelingen op Madeira. 

Walkme is een hele goede website en app waarin meer dan 50 wandelroutes staan beschreven. Ook zijn er diverse aanbieders die ter plekke wandeltochten op Madeira organiseren.

Tip: Wandelingen.info is een goede Nederlandstalige website met veel informatie over wandelen op Madeira.

Tip: bekijk het aanbod van SNP Natuurreizen voor een wandelvakantie op Madeira.

Wat moet u verder meenemen:

  • Wandelschoenen (makkelijke wandelingen kunnen eventueel ook op sportschoenen)
  • Een telefoon met zaklamp (en gps)
  • Wandelkaart of wandelapp (zeker als u niet de officiële PR routes gaat lopen)
  • Eten en drinken (soms ligt er een bar of restaurant op de route)
  • Zonnebrandcrème en EHBO middelen

Laat geen afval achter. Respecteer de natuur!